Brūkleņu – biezpiena torte
Vakardien biju sēnēs, bet rezultātā tomēr kritu kārdinājumā un salasīju skaistās sārtvaidzes brūklenes. Ilgi domāju, ko ar tām darīt? Īsti iemesla nebija cept torto, bet tomēr sacepu tās (daļu) lieliskā kūkā, kurai turklāt sanāca lieliska uzturvērtība.
Sastāvdaļas (kūkas forma 23 cm)
1 kārtai
*300 gr auzu pārslas
*40 gr mīksts sviests (vai kokoseļļa)
*2 olas
*Sāls šķipsniņa, saldinātājs spēc izvēles (neskopojieties ar to)
Otrai kārtai
*460 gr brūklenes
*100 gr ūdens
*40 gr kukurūzas ciete
*Saldinātājs pēc izvēles (diezgan daduz vajadzēs, jo brūklenes ir diezgan skābas/sīvas
3 kārtai
*550 gr vājpiena biezpiens
*2 olas
*60 gr olu baltums
*20 gr kukurūzas ciete
*Vaniļa
*Saldinātājs pēc izvēles
*~100 gr mellenes (vai tās pašas brūklenes)
Pagatavošana
1. Mīklai 100 gr auzu pārslas sablendēt burtiski miltos, bet 200 gr samalt vienkārši smalkāk.
2. Abas samaltās pārslas sajaukt, pievienot olas, saldinātāju un sviestu (vai kokosriekstu eļļu) un ar pirkstiem sajaukt drumstalas – tik tālu, lai tās saspiežot ar pirkstiem liptu kopā.
3. ~2/3 šo drumstalu liek formas apakšā un sablietē. 1/3 paliks virējai kārtai
4. Ogu kārtai: brūklenes likt katliņā un uzvārīt (pavisam nedaudz pievienojot ūdeni) lai tās izšķīst (es ar blenderi to veicināju). Cieti sajauc ar ūdeni un saldinātāju un pievieno izšķīdušajām brūklenēm. Karsējot maisa, līdz masa sabiezē. Noliek malā, lai atdziest.
5. Pamatkārtai lej virsū atdzisušās ogas un ļauj, lai atdziest pilnībā (tas ir būtiski).
6. Pa to laiku gatavo biezpiena kārtu: biezpienu kārtīgi sablendē ar olām, cieti, vaniļu un saldinātāju.
7. Uz atdzisušās ogu kārtas liek pa virsu biezpiena kārtu un izlīdzina. Biezpiena masai pa virsu liek ogas (manā gadījumā – mellenes) un pa virsu uzber atlikušās drumstalas. (ja vēlas pa virsu var uzbērt arī cukuru – man druscīt pietrūka salduma kūkai – tādēļ kārtas (“mīkla”pirms cepšanas ir tomēr jāgaršo).
8. Liek cepeškrāsnī un cep ~175 grādos ~40- 45 minūtes (atkarīgs no plīts). Kūka, pirms griešanas noteikti jāatdzesē (es atdzesēju istabas temperatūrā un uz nakti vēl ieliku ledusskapī, lai ogu kārta sabiezē kā nākas).
Uzturvērtība visai porcijai (1840 gr) OB=189,5 gr, OH = 317,1 gr, T = 52,1 gr, kcal = 2782
Uzturvērtība 100 gr
OB = 10,2 gr
OH = 17,2 gr
T = 2,8 gr
Kcal = 151
(gabaliņš foto ir 324 kcal)
Atbildēt