Medus torte (bez glutēna)
Vai esiet kādreiz ēduši veselīgu, figūrai draudzīgu medus kūciņu? Šī ir fantastiski garšīga! Man jau sāk veidoties savu kūciņu TOPs..:)
Sastāvdaļas (15 cm)
Ripām
120 gr medus
70 gr sviests
2 olas
Saldinātājs (pēc vajadzības)
1 tējk.soda
~ 300 gr milti (100 gr kukurūzas+200 gr rīsu milti): jāsaktās, pēc mīklas konsistences (atkarīgs, cik lielas olas)
Krēmam
360 gr vājpiena biezpiens
500 gr svaigais siers Ricotta
~20 gr medus (vai var likt vairāk un mazāk saldinātāju, bet tad kcal būs vairāk)
Saldinātājs pēc nepieciešamības
Piesūcināšanai
~ 80 gr ūdens
Saldinātājs
Pagatavošana
1. Liek kaltiņā medu ar sviestu un karsē, līdz sviests izkūst.
2. Pievieno saldinātāju un sodu, maisa- masa sāk putoties. Nepārstāj maisīt, līdz masa kļūst oranžīgi – karameļu krāsā. Noņem no uguns un ātri iesit olas un turpina ātri (lai olas nesaiet pārslās) maisīt/kult ar slotiņu.
3. Pievieno daļu izsijātus miltus, samaisa, pievieno atlikušos miltus un ar rokām samīca mīklu. Ietin pārtikas plēvē un noliek malā, lai nedaudz atdziest.
3. Mīklu sadala vienādās daļās (cik ripas vēlas cept). Es sadalīju 7 gabaliņos (pa ~80 gr).
4. Uz silikona paklājiņa vai cepamā papīra uzkaisa miltus, ņem vienu mīklas pikucīti un izrullē mīklu plānā kārtiņā un sadursta ar dakšiņu. Uzliek vēlamās ripas lieluma šķīvi un apgriež maliņas. Liek cepeškrāsnī 180 grādos uz ~3-4 minūtēm un cep gatavu. Izņem un un noliek atdzist.
5. To atkārto ar visām pārējiem mīklas pikucīšiem.Vienu gatavo ripu un atlikumus no ripām atstāj drupačām pārkaisīšanai.(to sablendēju)
Gatavo krēmu
Sablendē biezpienu, svaigo sieru Ricottu, medu, vaniļu, saldinātāju. Katru ripu apslaka ar sīrupūdeni, (saldinātājs (vai medus+ūdens), vai kādu saldu sulu. Smērē starp ripām krēmu. Apsmērē to arī apkārt. Apskaisa no visām pusēm ar drupačām. Vislabāk uz nakti to ielikt ledusskapī un baudīt to otrā dienā. Lai labi garšo!
Uzturvērtība visai porcijai ( 1470 gr) OB = 124 gr, OH = 424,4 gr, T = 103,1 gr, Kcal = 3119
Uzturvērtība 100 gr
OB = 8,4 gr
OH = 28,8 gr
T = 7 gr
Kcal = 212
Šorīt tapa šī kūka. Taisīju 1/2 porcijas, jo esmu viena ēdāja. Pietiks četrām kārtīgām porcijām, ko našķoties. Es gan lietoju kukurūzas tos graudainākos miltus, polentu. Tāpēc laikam mīkla sānāca pašķidra, un to ar karoti izlīdzināju uz cepamā papīra uzzīmētiem 4 apļiem. Ļoti garšīga tortīte. Paldies, Ineta, par brīnišķīgajām receptēm.
Lūdzu, Ilze! Jā, tie īstie kukurūzas milti salīdzinoši nesen parādījās.Pirms tam arī izmantoju polentu.Bija receptes, kurās tā iederējās ļoti labi.Piemēram, šajā: https://www.edunsporto.lv/?p=11232, bet citur nepārāk, dēļ tā graudainuma.