Parunāsim  šodien par glutēnu. Pacentīšos mazliet kliedēt mītu par šo “briesmīgo” produktu  sastāvdaļu.  Vai tiešām tas ir tik kaitīgs un, vai jums palīdzēs notievēt “bezglutēna diēta”? Pēdējā laikā. diemžēl man nākas sastapties arī ar šo “mītu” par bezglutēna diētu. 
Kas tas tāds- glutēns? Glutēns ir proteīns (ūdenī nešķīstoša olbaltumvielu grupa), kuru var atrast dažādos graudos: kviešos, rudzos un miežos.
Glutēns palīdz dažādiem ēdienu izstrādājumiem (kūkām, cepumiem, maizei utt.) saglabāt savu formu, piedot mīklai elastību un stingrību – tā ir dabīgā līme ēdienā, kas to satur kopā. Kad milti tiek samaisīti ar ūdeni, glutēna proteīns aktivizējas un izveido mīklā lipīgu vidi – tā iegūst līmei līdzīgu konsistenci. Tāpēc glutēnu sauc arī par lipekli.
Divi galvenie glutēna proteīni ir gliadīns (piedod mīklai iespēju cepšanās laikā sacelties/piepūsties) un glutenīns (atbildīgs par elastību).
Glutēnu satur visi šie produkti: makaroni, grūbas, manna, spelta, kus-kuss un bulgurs, klijas, кvass, rīvmaize

Bet glutēns nekādā veidā neietekmē to vērtīgumu. Lielākā daļa no šiem produktiem – ir lielisks šķiedrvielu,  “lēno” ogļhidrātu, vitamīnu un dažādu mikroelementu avots.
👍Bez visa tā tajos ir 18 aminoskābes, kuras mūsu organismā nav atrodamas, bet ir atrodamas glutēnā. Bet tās mums ir nepieciešamas hemoglobīna sintēzei, audu reģenerācijai un daudzu citu procesu darbībai organismā. 

❓Vai var notievēt izslēdzot glutēnu?

❌ NEVAR.

❓ Vai bezglutēna produkti ir mazkaloriski?

❌ NĒ, nav… Tos veido no riekstiem, sēkliņām, tiem pievieno riekstu pienu, taukus to salipei, cukuru.

❓Kam glutēns ir kaitīgs?

👉 Kaut arī vairums cilvēku glutēnu pārstrādā normāli, tomēr  tas var radīt autoimūnās sistēmas reakciju cilvēkos, kuri slimo ar celiakiju vai cilvēkos, kuriem ir glutēna nepanesamība un alerģija.Glutēns ir bīstams tiem, kam pret šo olbaltumvielu patiešām ir alerģija. To sauc – par celiakiju. Un ar to slimo tikai 1-2% no zemes iedzīvotājiem. Ja jums tāda būtu, jūs to zinātu, jo pēc katras apēstas bulciņas, kūciņas rastos reāli veselības traucējumi.
Lietojot glutēnu saturošus produktus, celiakijas slimniekam bojājas/noārdās tievās zarnas bārkstiņa un tiek traucēta uzturvielu uzsūkšanās organismā. Imūnā sistēma cīnoties, bieži netiek galā un rodas dažādi veselības traucējumi.

Tie var izpausties kā akūta caureja vai aizcietējumi, gāzu krāšanās vēderā/vēdera burbuļošana, slikta dūša, svara zudumi, sāpes locītavās vai muskuļos, krampji, ekzēma/ izsitumi uz ādas, depresija, grūtības koncentrēties, galvassāpes, nogurums.

Produkti, kuri nesatur glutēnu

Graudi, sēklas un no tiem veidotie milti:

• auzas (vēlams izvēlēties bezglutēna auzas);
• rīsi;
• griķi;
• kvinoja;
• linsēklas;
• prosa;
• sorgo (sorghum);
• tapioka (cieti saturoši milti, ko iegūst no maniokas saknes);
• kukurūza;
• amarants;
• pākšaugi (zirņi, turku zirņi, lēcas, pupiņas utt.);
• saulespuķu sēklas;
• ķirbju sēklas
Citi produkti, kuri dabiskā formā nesatur glutēnu:
• dārzeņi;
• augļi;
• olas;
• gaļa;
• zivis un jūras veltes;
• piena produkti (bez piedevām);
• rieksti (un milti no riekstiem);
• eļļas un tauki (rapšu, olīvu, saulespuķu, kokosriekstu, linsēklu, avokādo u.c. eļļas, kuras ražots no produktiem, kuri nesatur glutēnu);
• soja (izņemot parasto sojas mērci);
• garšaugi un dabiskas garšvielas, bez piemaisījumiem (garšvielas, kas sastāv no 1 sastāvdaļas)

👍Es  gan pati arī ēdu beglutēna produktus, gan jau pamanījāt, ka es  daudz izmantoju arī bezglutēna miltus (kukurūzas, rīsu).   Man tie vienkārši patīk. Īpaši kukurūzas.
Ja gribas makaronus, tad izvēlieties pilngraudu makaronus, ja gribas maizi, tad izvēlieties pilngraudu maizi.
Uzraksts “bez glutēna” – tikai sadārdzina pašu produktu. Daudzi ražotāji to izmanto un uzdrukā uzrakstu “bez glutēna” uz produktiem,  kur tas nemaz nevar būt.

Esiet lūdzu saprātīgi savas diētas izvēlē! 

Ar mīlestību Ineta