Nezinu kā jums, bet man kopš bērnības ļoti garšo cigoriņu saldējums, cigoriņu dzēriens ar pienu, kuru man bērnībā gatavoja ome… Nu, ir kārta  veselīgai cigoriņu kūkai.
Sastāvdaļas (16 cm diametrs)
Biskvītam
2 olas
30 gr piens
100 gr kulinārijas biezpiens “Baltais”(skat. attēlu lejā, vai vājpiena biezpiens)
15 gr kakao
Saldinātājs
40 gr milti (es izmantoju pilngraudu kviešu miltus)
40 gr eritritols
1/2 tējk. soda
Biskvīta piesūcināšanai: sīrups ūdens+ saldinātājs
Masai pa virsu
500 gr kulinārijas biezpiens “Baltais”(vai vājpiena biezpiens vai beztauku biezpiena krēms Alma)
20 gr šķīstošā cigoriņu kafija (vai arī var izmantot šķīstošo kafiju)
100 gr ūdens
12 gr želatīns
60 gr ūdens
Saldinātājs (miksēju: eritritols + flawour drop)
Karamelei: 1 litrs auzu piens (3,2%) +150 gr brūnais cukurs.
Pagatavošana
1.  Abam olām atdala olu baltumus.
2. Olu dzeltenumiem pievieno pienu, biezpienu, kakao, saldinātāju un sakuļ. Pievieno sodu un miltus. Samaisa.
3. Olu baltumus sākumā saputo vieglās putās. Pievieno eritritolu un sakuļ stingrās putās.
4.  1/3 olu baltumu masu  pievieno olu dzeltenumu – kakao masai: un izmaisa. Tad pievieno atlikušos olu baltumus un iemaisa tos: maisa uz vienu pusi, neizceļot karoti no masas.
5. Masu liek formā un cep 175 grādos ~ 35 minūtes.
6. Gatavo biskvītu izņem: atdzesē. Uzpūtušos virsiņu nogriež un sagriež smalkos, mazos gabaliņos/ drupačās.
Gatavo cigoriņu (vai kafijas) masu
1. Pagatavo cigoriņu (vai kafijas) dzērienu: uzvāra ūdeni un aplej cigoriņus/ kafiju ar 100 gr vārošu ūdeni.Pievieno saldinātāju.
2. Želatīnu uzbriedina 60 gr auksta ūdens.
3. Biezpienam pievieno cigoriņu dzērienu. Samaisa.
4. Izšķīdina želatīnu: karsta ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī (~ 30 sek) un pievieno cigoriņu/kafijas-biezpiena masai.
5. Konditorejas riņķī liek biskvītu ar nogriezto augšiņu. Apliek apkārt plastikāta ( vai acetāta) lentu, savelk konditorejas riņķi.  Biskvītu piesūcina ar sīrupu.
6. Pa virsu liek 1/2 no sadrupinātā biskvīta virsiņas  un pāri lej 1/2 no cigoriņu-biezpiena masas sajauktas ar želatīnu. Masai pa virsu uzber otru pusi sagriezto biskvītu un pa virsu liek atlikušo krēmu. Liek ledusskapī sastingt.
5. Pagatavo karameli pēc receptes:  https://www.edunsporto.lv/?p=16574. Nedaudz atdzesē. Liek konditorejas maisiņā 2 tējk (20 gr) un dekorē torti.
Uzturvērtība visai porcijai (bez karameles) OB = 108,2 g, OH = 57 gr, T = 17,8 gr, Kcal = 927
Uzturvērtība 100 gr
OB = 10,5 gr
OH = 7,6 gr
T = 1,9 gr
Kcal = 93

Print This Post Print This Post