Torte “Snicker” (bez glutēna)
Es to paveicu! Laikam, ja ne pati sarežģītākā torte manā izpildījumā, tad darbietilpīgākā tortīte gan. Bet noooteikti bija tā vērta!
Sastāvdaļas (18 cm diametrs)
Biskītiem (3 gab)
3 olas
60 g mandeļu milti
60 g bezglutēna miltu maisījums (https://www.bezglutena.lv/veikals/item/milti/bezglutena-universalie-milti/)
30 g kakao
6 g cepamais pulveris
150 g silts ūdens
Sāls šķipsniņa
30 g eritritols (apjoma saldinātājs)
Saldinātājs (stēvija, vai cits intensīvāks saldinātājs par eritritolu, var atrast www.trufit.lv)
“Karamelei”
100 g dateles
~120 g ūdens (jāskatās, lai gatavā masa, sajaukta ar riekstiem, būtu izspiežama no konditorejas maisiņa)
12 g sviests
Sāls šķispniņa
70 g grauzdēti, smalcināti zemesrieksti
Vaniļas esence
“Nugai”
30 g olu baltums
50 gr sīrups Agaves ( vai kļavu lapu, vai dateļu)
50 gr ūdens
6 gr pektīns (www.gemoss.lv) + 6 gr saldinātājs (kāds no pulverveida.Es izmantoju sukralozi)
Saldinātājs pēc nepieciešamības (pilieni no www.trufit.lv)
Vaniļas esence
40 g sausais piens 1% (www.gemoss.lv)
“Karameļu” iebiezinātajam piena krēmam
150 g sausais vājpiena pulveris (www.gemoss.lv)
300 g piens 2%
200 g kulinārijas biezpiens “Baltais”
Saldinātājs (intensīvais)
“Baltajam Ricottas krēmam
250 g svaigais siers Ricotta (6% , nopērkams Maxima XXX)
200 g svaigais siers Philadelphia 11%
Vaniļas esence
Saldinātājs
Biskvītu piesūcināšanai ~ 150 gr stipra, salda kafija
Šokolādes glazūrai
50 gr melnā šokolāde bez cukura (RED)
~ 65 g piens
Dekoram: 20 g grauzdēti zemerieksti un pašagatavotas “konfektes”no žāvētiem uagļiem un riekstiem.
Pagatavošana
Vispirms aplej dateles ar vārošu ūdeni, lai dateles kārtīgi izmirkst.
Biskvītu piesūcināšanai pagatavo stipru, saldu kafiju.
Gatavo biskvītus
1. Olām atdala olu baltumus.
2. Sajauc visas sausās sastāvdaļas ( mandeļu miltus, bezglutēna miltus, kakao, cepamo pulveri).
3. Olu dzeltenumiem, pievieno šāls šķispniņu, vaniļas esenci un sauso maisījumu – samaisa. Sanāk bieza, sausa masa. Pakāpeniski pievieno siltu ūdeni. Saldinātāju un vaniļas esenci. Visu sajauc , noliek malā
4. Sakuļ olu baltumus putās.Pievieno eritritolu un saputo stingrās putās.
5. Ar to pašu mikseri sakuļ olu dzeltenumu-miltu masu.
6. Pie olu dzeltenumiem pakāpeniski uzmanīgi iemaisa olu baltumus. Maisa uz vienu pusi, lai nenosēžas olu baltumi. Sadala mīklu 3 vienādās daļās un 180 grādos cep gatavus ~ 15-20 minūtes. Izņem un atdzesē.
Gatavo dateļu “karameli”
1. Izmērcētās dateles liek katliņā ar ūdeni un savāra putrā. Pievieno sāls šķipsniņu, vaniļu, sviestu un sablendē.
2. Pievieno sasmalcinātos sagrauzdētos zemesriekstus. Samaisa un noliek malā. (es iepildīju konditorejas maisā un aizspiedu galu).
Gatavo “Karameļu – iebiezinātā piena krēmu”
1. Sauso pienu ber uz pannas un apcep līdz zeltaini brūnai krāsai. Tie saiet kunkulīšos: tas nekas, tā būs pareizi. Atdzesē un samaļ kafijas dzirnaviņās pulverī.
2. Katliņā lej pienu, pievieno samalto sauso pienu un nepārstājot maisīt, vāra, kamēr masa sabiezē un iztvako liekais ūdens (~ 10-15 min). Atdzesē ledusskapī.
3. Atdzesētam “iebiezinātajam pienam” pievieno saldinātāju un kulinārijas biezpienu “Balto”. Sakuļ. Noliek malā atdzist. Pilda konditorejas maisā, aizpiež galu un liek ledusskapī .
Gatavo “Balto Ricottas krēmu”
1. Sajauc 250 g svaigo sieru “Ricotta” ar 200 g svaigo sieru “Philadelphia light”. Pievieno vaniļas esenci un saldinātāju. Masu pilda konditorejas maisā. Liek ledusskapī.
Gatavo “Nugu”
1. Vispirms uz cepamā papīra zīmē “trafaretu” – apli, kas ir par ~ 1, cm mazāks diametrā nekā biskvīti.
2. Saputo 30 g olu baltumus stingrās putās.
3. Katliņa lej ūdeni un sīrupu. Uzvāra. Pektīnu sajauc ar saldinātāju (obligāti-lai neveidojas kunkuļi no pektīna).
4. Nepārstājot maisīt ūdenim pakāpeniski pievieno pektīnu, kas sajaukts ar saldinātāju. Savāra sīrupu.
5. Vienlaicīgi kuļot jau sakultos olu baltumus, strūkliņā pievieno karsto sīrupu. Sakuļ un pievieno sauso pienu. Samaisa.
6. Sajaukto masu ar karotes palīdzību izklāj uz cepamā papīra – aplī, pārliek pāri otru pusi papīra un liek ledusskapī/saldētavā, lai tas sastingst.
Gatavo torti
1. Liek uz pamatnes pirmo biskvītu. Ar konditorejas slotiņu, vai vienkārši ar karoti piesūcina biskvītu kārtīgi ar kafiju, gar maliņām, no konditorejas maisiņa izspiež pa spirāli apkārt 1/4 “karameļu” krēmu (karameļu krēms būs vajadzīgs visiem 3 biskvītiem un sāniem) un veido “bortiņus”. Pa vidu, tāpat ar konditorejas maisiņa palīdzību pa apli izspiež karameli ar zemesriekstiem (ne visu – atstāj vēl otram biskvītam) ar zemesriekstiem. Pa virsu un arī gar maliņām pārklāj ar 1/3 “Balto Ricottas” krēmu un izlīdzina (krēms būs vajadzīgs uz atlikušajiem 2 biskvītiem un malām).
P.S. Šajā mirklī biskvītam apkārt jāapliek acetāta plāksni un konditorejas metāla gredzenu, kuru savelk ap biskvītu.
2. Liek pa virsu otro biskvītu, piesūcina ar kafiju un uzliek virsū , “pa centru” nugu. Ar brūno karameļu krēmu aizpilda sānus maliņas. Pa virsu “Nugai” uzklāj ” balto” krēmu un izlīdzina.
3. Liek pa virsu trešo biskvītu, piesūcina ar kafiju. Pārsmērē 3/4 “karameļu”krēmu. Liek ledusskapī, lai sastingst. Atlikušo “balto”un “karameļu” krēmu atstāj rītam. Sānu malām un virsmai.
4. No rīta izņem no ledusskapja un apsmērē sagatavoto “karameļu krēmu” gar sāniem un pa virsu: es to dariju ar abiem krēmiem: tādējādi veidojot nedaudz “raibus sānus”.
Gatavo glazūru
1. Uzkarsē pienu (neuzvāra).
2. Pievieno salauzītu šokolādi un maisot izkausē.
4. Pa vidu tortei iespiež ar mazāku trauciņu kontūru, kā robežu līdz kurai būs glazūra.
5. Atdzisušo glazūru (~ 30-33 grādi) lej konditorejas maisiņā, nogriež pašu galiņu un veido dekorējumu: notecējušu glazūru. Kā to dara var redzēt youtubē: https://www.youtube.com/watch?v=YZqSaUNuHiE
6. Pārkaisa ar grauzdētiem, smalcinātiem zemesriekstiem.
Uzturvērtība visai porcijai ( 1725 gr) OB = 211,2 gr, OH = 338,5 gr, T = 167,3 gr, Kcal = 3669
Uzturvērtība 100 gr
OB = 12,2 gr
OH = 19,6 gr
T = 9,6 gr
Kcal = 213
Atbildēt