Katru gadu man ir tradīcija uz vārda dienu sev pagatavot jaunu tortīti. Par torti ar smiltsērkšķiem jau sen sapņoju. Nu, tā tapa, nedaudz  gan “nolažoju” ar baltās šokolādes dekoru (par daudz šķidra tā man sanāca), bet tā kā tā bija pašu “lietošanai”, tad tas neko īpaši nesabojāja. Jo tortīte patiešām bija ļoti garda. 
Sastāvdaļas

Biskvītiem (diametrs 16 cm)
6 olas
80  g eritritols
150 g zemesriekstu milti (pirku Maximā, skat, lejā attēlu)
10 g cepamais pulveris
2 g ksantāna sveķi ( lai nav lieki jautājumi, kas un kāpēc : http://www.voila.lv/2015/10/21/ksantans/, jo milti ir bez glutēna un īsti neturēsies)
16 g vaniļas cukurs
Ja ir vēlme pēc saldāka, lieciet klāt kādu no sev tīkamiem saldinātājiem.Man pietika ar eritritolu.
Krēms
400 gr saldēti smiltsērkšķi
300 gr rjaženka 3,2 %
75 g sausais piens (1%)
12 g želatīns
60 g auksts ūdens
Saldinātājs
Pagatavošana
1. Olas sakuļ maigās, gaisīgās putās kopā  ar eritritolu. Minūtes 3-4 vismaz būtu jāpakuļ.
2. Sajauc sausās sastāvdaļas: zemesriekstu miltus, cepamo pulveri, ksantāna sveķus, vaniļu.
3. Miltus ar 3 reizēm uzmanīgi iemaisa/ iesijā  sakultajās olās: cenšoties neizjaukt olu gaisīgumu.
4. Mīklu lej divās formās (man ir divas 16 cm silikona formiņas  no Gemosa) un cep 180 grādos ~20 minūtes. Skatieties cepšanas ilgumu pēc savas plīts.
5. Gatavos biskvītus atdzesē. Uzliek dvielīti. Var vēl pēc tam ielikt ledusskapī. Pārgriež katru biskvītu uz pusēm.
Gatavo krēmu
6. Smiltsērkšķus atlaidina un sablendē. Uzvāra ar saldinātāju. Atdzesē.
7. Uzbriedina želatīnu.
8. Smiltsērkšķu sulai pievieno rjaženku 300 gr un sauso pienu, samaisa. Ja veidojas kunkuļi, sablendē.
9. Izšķīdina želatīnu karsta ūdens peldē (vai mikroviļņu krāsnī)  un pievieno smiltsērķšu – rjaženkas masai.
10. Noliek malā un gaida, līdz masa sāk biezēt.
Gatavo torti
11. Biskvītus pārgiež uz pusēm. Liek apkār metāla konditorejas riņķi un acetāta plāksni. Liek pirmo biskvītu uz pamatnes. Atstāj starp biskvītu~ 5mm spraugu. Riņķim apkārt apakšā apliku vēl  folliju (lai masa neiztek, pirms paspēj sastingt).
12. Pa virsu ar karoti liek 175 gr  smiltsērkšķu masu, lai daļa notek gar malām.
13. To pašu atkārto ar pārējiem biskvītiem.  Pa virsu, ja vēlas var uzlikt (kamēr krēms nav sastindzis) dekorus. Man tās bija valriekstu pusītes.
13. Liek ledusslapī sastingt. Lai labi garšo!
Uzturvērtība visai tortītei ( 980 g) OB = 110,3 g, OH = 55 g, T = 120 g, Kcal = 1760
Uzturvērtība 100 g
OB = 11,2 g
OH = 5,6 g
T = 12,2
Kcal = 179