Arbūzi, melones – un svara samazināšana?
Pienākot arbūzu, meloņu sezonai, man bieži jautā: vai drīkst?
Arbūzi un melones bez šaubām ir vieni no gardākajiem augļiem. Saldi, sulīgi. Bet jau kopš seniem laikiem valda mīts, ka tajos ir daudz cukura un no tiem labāk atteitkies, ja mērķis ir samazināt svaru.
Kāpēc? Kaloriju tajos nav nemaz tik daudz, bet vitamīnu daudz. Vidēji ap 35-40 kcal uz 100 g.
! Bet ir divi svarīgi momenti, uz kuriem jāvērš uzmanība:
1. Apēstā daudzums. Ir aptiešām grūti apstāties. Jo šie produkti ir saldi un rociņas tā vien stiepjas pēc nākošā sulīgā gabaliņa. Un paši sev nemanot varam apēst pat veselu kilogramu šā burvīgā augļa Bet tās jau būs ap 350-400 kcal. Kārtīgas vakariņas.
2. Glikēmiskais indekss. Šiem augļiem tas ir ļoti augsts: arbūziem 75, bet melonē 65. Šie skaitļi gan atšķiras daudzos informācijas avotos, bet jebkurā gadījumā, rādītāji,ir tuvu patiesībai un, tie, kas ir virs 40, vairs nav zemi.
Pamatā ieteicams lietot produktus (arī augļus) ar zemu vai vidēju glikēmisko indeksu ( ar indeksu 55 un mazāk), pārējos produktus (augstāk kā 55) vajadzētu lietot retāk un ar mazākām porcijām.
Apēdot produktu ar augstu GI, tas ātrāk pārstrādājas – ātrāk tiek remdēts izsalkums, tomēr pēc tam ātri vien atkal sāks gribēties ēst. Līdz ar to, lietojot šādus produktus biežāk sajutīsi izsalkumu.
? Ko darīt, ja tik ļoti garšo šie augļi? Vai atteikties? Nevajag atteikties.
1. Neizslēdziet tos no savas ēdienkartes, bet ēdiet tos pārāk neaizraujoties. 150 g vienai uzkodu reizei būs pilnīgi pietiekoši.
2. Olbaltumu produkti samazina GI līmeni. Ēdiet tos kopā ar biezpienu, mājas sieru, jogurtu vai kefīru. Tā jūs spēsiet laikus apstāties, jo arī ātrāk sajutīsiet sāta sajūtu.
Augļi un ogas ar zemu GI
- baltās un sarkans jāņogas;
- bumbieri;
- mellenes;
- ķirši;
- plūmes;
- granātāboli;
- aprikozes;
- nektarīni;
- visu veidu citrusaugļi – citroni, greipfrūti, pomelo, mandarīni, apelsīni;
- ērkšķogas.
⠀
Atbildēt