Ķirbja braunijs (bez miltiem, glutēna)
Ir gatavoti man dažādi brauniji. Šoreiz tapa no ķirbja. Un, vai, ziniet – šis ir visu brauniju braunijs! Vienkārši lielisks!! Iesaku!
Sastāvdaļas (4 porcijas, 16 cm forma)
3 olas
350 g ķirbis
30 g kakao
10 g maltas linsēklas
60 g zemesriekstu milti (pērku Maximā, ALVO)
50 g saldinātājs eritritols
6 g cepamais pulveris (vai 6 g soda+1 ēd.k etiķis – es liku gan sodu, gan etiķi pa 3 g)
Vanilīns
Sāls šķipsniņa
Glazūrai
25 g RED melnā šokolāde bez cukura
15 g piens
Pagatavošana
1. Vispirms izautē ķirbi. Vai, nu to izsautē uz plīts, vai izcep cepeškrāsnī, vai, nu dara kā es: sagriež gabaliņos un uz 6 min ieliek mikroviļņu krāsnī. Sablendē viendabīgā biezenī un noliek atdzist.
2. Traukā atsevišķi savieno visas sausās sastāvdaļas: miltus, linsēklas, kakao, cepamo pulveri. Sajauc un izsijā.
3. Olas saputo ar vaniļu, sāls šķipsniņu un eritritolu.Puto ~ 2 minūtes, līdz masa palielinās apjomā. Pievieno atdzisušo ķirbja biezeni – un vēlreiz nedaudz sakuļ.
4. Olu – ķirbja masai divos piegājienos pamazām uzmanīgi pievieno sausās sastāvdaļas. Mīklu izmaisa un lej mīklu formā. Liek cepeškrāsnī 175 grādos un cep ~ 40-45 minūtes. Jāskatās, lai iedurot koka irbulīti-tas no iznāk sauss, lai nav pielipusi mīkla pie tā.
5. Brauniju gatavu atdzesē un pārklāj ar šokolādes-piena glazūru.
Glazūrai: šokolādi ar pienu izkausē karsta ūdens peldē.Vai kā es : paturot tos 20…30 sek mikroviļņu krāsnī.
Uzturvērtība visai porcijai ar glazūru ( 722 g) OB = 53,4 g, OH = 42,3 g, T = 65 g, Kcal = 955
Uzturvērtība 1/4 no porcijas OB = 13,4 g, OH = 10,6 g, T = 16,3 g, Kcal = 239
Vai zemesriekstu miltus var aizstāt ar mandeļu miltiem un eritrolu ar cukuru? Kādas būtu proporcijas? 1:1?
Var aizstāt arī a mandeļu miltiem. Eritritols nav tik salds kā cukurs. Tam ir attiecība: 0:7. Tātad var likt mazāk.Bet iesaku garšot mīklu, lai saprastu, vai ir pietiekami salds.