Tumšo plūmju un prosas keksiņi
Bija aizķērušās plūmītes augļu grozā…
Sastāvdaļas:
50 gr prosa,
3 tumšās plūmes (313gr),
250 gr olu baltumi (var likt arī tikai olas, kādas 5 gab., bet līdz ar to būs “treknāk”,
60 gr proteīns (šoreiz bija ar Kapučīno garšu),
klijas 80gr,
soda+citronskābe
Pagatavošana: apvāra prosu, atdzesē. Sagriež plūmes un sablenderē ar olu baltumiem.Pievieno klijas, proteīnu, atdzesēto prosu, sodu ar citronskābi. Liek formiņās un cep apmēram 150-160 grādos gatavu.
Uzturvērtība 100gr:
OB = 11,1gr
OH = 12,6gr
T =1,1gr
Kcal = 114
Sveiki!
Ar lielu interesi cītīgi lasu sadaļu ar Veselīgajām receptēm un daudz ko gribas izmēģināt, tāpēc gribēju pajautāt par proteīna pievienošanu ēdienam. Skatos, ka dažās receptēs ir minēts-ja nav proteīna, tad var pievienot biezpienu, citās receptēs, ka var pievienot sasmalcinātas pilngraudu auzu pārslas, linsēklas vai griķu pārslas. Līdz ar to vēlējos noskaidrot- ko īsti ēdiena konsistencei dod proteīns (ja neskaita obv un saldumu)? Ar to labāk ēdiens turas kopā? Vēlos tik daudz ko pamēģināt, bet dažās receptēs nav minēts, vai proteīnu var ar kaut ko aizstāt un vai tas vispār ir ieteicams. Kādos gadījumos labāk likt biezpienu (kas tomēr ir slapjš) un kādos- sasmalcinātas pārslas, lai ēdiens neciestu neveiksmi? Vai arī vienkārši jābeidz baidīties un jāeksperementē?
Paldies jau iepriekš par atbildi !
Arī man šie visi ir eksperimenti, tā teikt, darbojos pēc intuīcijas-es vienkārši izjūtu, kas tajā receptē prasās klāt.:) Nedaudz paskaidrošu par proteīnu un biezpienu. Kā jau saprotiet esmu sportiste, un tas nozīmē, ka īpašu vērību pievēršu tam,lai uzturā ir pietiekoši daudz olbaltumvielu.. Bet tā kā man ir 0 asisngrupa, tad uzturā nelietoju (vismaz periodā, kad gatavojos sacensībām) piena produktus, lai arī man tie ļoti garšo, un tas pats biezpiens ir lielisks olbaltumvielu avots, kā arī satur maz kcal un tauku.Arī auzu pārslas man rada tādu kā diskomfortu vēderā (tādēļ bieži tiek izmantota prosa). Receptes top pašai priekš sevis un arī manam vīrietim, kurš arī ir sportists un skatās, ko un cik apēd- tādēļ ir daudz tādas receptes, kurās izmantoju proteīnu. Tas, kā jau minējāt gan olbaltumvielu, gan cukura dēļ, gan arī kā saistviela. Cukuru ikdienā lietoju ļoti reti.Cenšos to aizstāt, ja negatavojos sacensībām ar stēviju, medu, žāvētiem augļiem, bet diētas laikā,kad gatavojos sacensībām, tad pārsvarā proteīnu. Es domāju,ka Jums noteikti nevajag baudīties – man pašai reti,kad sanāk neveiksmes, varbūt jā, ir kāda receptīte no kuras atsakos, bet lielākoties tomēr izdodas tīri “ēdams”. Gatavojot mīklu vienmēr skatieties, lai tā nesanāk pārāk bieza (tad izcepot būs sausa) Ja lieciet kaut kur klāt biezpienu, tad jābūt klāt arī kādai saistvielai (proteīns tiešām nav obligāts), auzām, klijām, vai vai puszvārītai prosai, rīsiem.Un, ja ir biezpiens(kāds skābprodukts) , tad arī soda vai citronskābe prasās, lai cepums ‘uzceļas” .Lai Jums izdodas un noteikti nebaidieties eksperimentēt:)
Sakiet luudzu vai citronskaabee ir kcal?
Protams, ir, taču “neskaldīsim matus”, to taču mēs neliekam karotēm:)
Šis tāds kā pusdienu ēdiens vairāk? Vai šo var starpēdienreizē uzēst. Es tā kā cenšos neuzņemt vairāk par 1500 kcal dienā.
Var starp eedienreizeem, var brokastiis – 2 keksinji buus apmeeram 100 gr, kas buus tikai 114kcal:)