Mandarīnu torte
Kad darbos aizņemts pēkšņi atceries, ka mīļotajam nākamajā dienā ir vārda diena un steidz gatavot fikso tortīti – rezultāts var sanākt pārsteidzoši labs!!!
Sastāvdaļas
Biskvītiem
300 g ķirbis
3 olas
30 g sausais piens (pērku Gemosā, 1%)
30 g proteīns (man Snicker proteīns)
30 g kakao
15 g maltas linsēklas ( vai 1 g ksantāna sveķi)
4 g soda
Sāls šķipsniņa
Saldinātājs pēc izvēles
1 ēd.k etiķis 9%
Krēmam
660 g mandarīni (svars notīrītiem)
2 x 250 g svaigais siers Ricotta (6-11%, vai kulinārijas biezpiens “Baltais”, vai beztauku biezpiena krēms “Alma”)
25 g želatīns
150 g ūdens
Saldinātājs, vaniļa
40 g karamelizēti valrieksti (40 g sasamlcinātus valriekstus apcep ar 15 gr cukura)
Pagatavošana
Cep biskvītus
1. Nomizo un mazos gabaliņos sagriež ķirbi. Liek uz 6 minūtēm mikroviļņu krāsnī (vai sautē katliņā, vai cep cepeškrāsnī). Mīkstu sablendē putriņā un atdzesē.
2. Traukā sajauc sausās sastāvdaļas: sauso pienu, proteīnu, linsēklas, saldinātāju, mazi sāls šķipsniņu un kakao.
3. Pie sablendētā ķirbja pievieno 3 olas, vaniļu un sablendē.
4. Divos piegājienos mīklas masā iesijā sausās sastāvdaļas. Izmaisa.
5. Ēdamkarotē liek 4 g sodu un uzlej etiķi (nodzēš sodu). Pievieno mīklai. Visu izmaisa un lej mīklu veidnē. Es izmantoju 2 silikona veidnes 16 cm diametrā. Var cept vienā un, tad griezt uz pusēm.
6. Liek cepties 180 grādos~ 25 minūtes. Skatieties pēc savas plīts, lai nepiedeg.
7. Izņem un atdzesē. Ietin pārtikas plēvē un noliek, kamēr gataavo krēmu. Labi to būtu ielikt ledusskapī.
8. Nomizotos mandarīnus sablendē viendabīgā masā. Masu lej sietā (caurdurī) un nospiež sulu, atstājot sietā tikai miziņas. No 650 g manadarīnu jāsanāk ~ 430 g tīra mandarīnu sula. Lej katliņā un uzvāra. Atdzsē.
9. Mandarīnu sulai pievieno 500 g Ricottu un sablendē.
8. Želatīnu 25 g aplej ar aukstu ūdeni (150 g), un ļauj uzbriest. Uzbriedušo želatīnu izkausē vai, nu karsta ūdens peldē, vai ieliek uz 30 sekundēm mikroviļņu krāsnī.
9. Izšķīdināto želatīnu pievieno mandarīnu – Ricottas masai un liek ledusskapī, ļaujot tam sākt biezēt. Gandrīz līdz bieza krējuma masas konsistencei.
10. Atdzisušajiem biskvītiem nogriež “cepurīti”, lai ir līdzena virsma, vai, ja cep vienā formā- tad nogriež virsējo “cepurīti”un pārgiež biskvītu uz pusēm.
11. Pa to laiku gatavo tortei formu: metāla konditorejas riņķi izvelk tik lielu, lai ieliekot apakšā biskvītu, gar malām paliktu sprauga ~8mm – 1cm.
12. Metāla riņķa “dibenu” “nopako – apliek līdz pusei ar trīskārtīgi saliktu folliju. Es drošībai vēl apakšu pietinu ar skoču, lai krēms neiztecētu. Iekšpusē liek acetāta plāksni. Nostiprina ar saspraudēm. Kā te: https://www.edunsporto.lv/?p=17680.
13. Pa vidu liek pirmo biskvītu un virsū lej 1/2 no stingt sākušā mandarīnu krēma. Pa virsu uzkaisa 20 gr valriekstus. Formu ieliek ledusskapī uz kādām 15-20 minūtēm, lai krēms sastingst nedaudz vairāk.
14. Izņem no ledusskapja un liek formā otru biskvītu.Pārlej atlikušo krēmu un pārkaisa ar atlikušajiem valriekstiem un liek ledusskapī sastingt līdz rītam.
15. No rīta noņem riņķi, acetāta plāksni un dekorē. Es aplipināju tortes apakšu ar norīvēta apelsīna miziņu. Nekā lieka.
Uzturvērtība visai tortei ( 1488 g / 1350 netto) OB = 118,5 g, OH = 102,1 g, T = 91,7 g, Kcal = 1720
Uzturvērtība 100 g
OB = 8,8 g
OH = 7,6 g
T = 6,8 g
Kcal = 127
Atbildēt