Apelsīnu torte ar piparkūku garšu
Šis laiks ir Ziemassvētku gaidīšanas laiks…Mandarīni, apelsīni, piparkūkas. Tādēļ top kaut kas bezgala gards, kas rosina šo garšu buķeti.
Sastāvdaļas
Biskvītiem (15 cm)
1 ola
40 g olu baltums
70 gr dateles
Banāns (122 g)
50 gr kefīrs (9%)
80 gr zemesriekstu milti (ALVO, pērku Maximās)
30 gr auzu klijas (samaltas)
3 tējkarotes piparkūku garšviela (vasaras periodā var protams, iztikt)
1 tējkarote soda (6 g)
Krēmam
6 mazie sulas apelsīni ( 400 g netto apelsīnu sula)
10 g apelsīnu cukurs ( dr.Quther, vai apelsīnu esence)
15 g vaniļas cukurs (dr. Quther)
2 x 250 g svaigais siers Ricotta ( 6% Lago Maggiore, nopērkama Maximās XXX)
Saldinātājs
25 g želatīns
150 g ūdens
30 g karamelizēti valrieksti (man pirms tam jau tie bija sagatavoti: sacepti 40 g valrieksti ar 20 g cukura)
45 g piparkūkas sasmalcinātas ( Laimas)
Dekors: melnā šokolāde bez cukura (40 g) +50 g piens
170 g apelsīni ( 3 g žeatīns+24 g ūdens)
Pagatavošana
Cep biskvītus
1. 70 g dateles aplej ar ūdeni un atstāj uz 30 minūtēm.
2. Sajauc atsevišķā traukā visas sausās sastāvdaļas: zemesriekstu miltus, samaltas auzu klijas, piparkūku garšvielu, sodu.
3. Datelēm nolej ūdeni un sablendē ar olu, olu baltumu, banānu, kefīru.
4. Pievieno sausās sastāvdaļas un samaisa. Mīklu lej divās formās, vai vienā.
5. Liek abas formas cepeškrāsnī 170 grādos un cep 30-35 minūtes.Vai, ja cep vienā, dziļākā, tad noteikti jācep būs ilgāk.
6. Gatavos biskvītus izņem, atdzesē.
Gatavo krēmu
7. Izspiež no apelsīniem sulu un uzvāra to kopā ar apelsīnu cukuru. Atdzesē.
8. Sablendē apelsīnu sulu ar Ricottu. Pievieno sasmalcinātas piparkūkas un karamelizētos valriekstus.
9. Želatīnu aplej ar aukstu ūdeni un uzbriedina. Pievieno apelsīnu-Ricottas masai, izmaisa un liek ledusskapī, lai sāk stingt.
Gatavo torti
10. Gatavo tortei formu: metāla konditorejas riņķi izvelk ~17 cm lielu, lai ieliekot apakšā biskvītu, gar malām paliktu sprauga.
11. Metāla riņķa “dibenu” “nopako – apliek līdz pusei ar trīskārtīgi saliktu folliju. Es drošībai vēl apakšu pietinu ar skoču, lai krēms neiztecētu. Iekšpusē liek acetāta plāksni. Nostiprina ar saspraudēm. Kā te: https://www.edunsporto.lv/?p=17680.
13. Pa vidu liek pirmo biskvītu un virsū lej 1/2 no stingt sākušā apelsīnu – piparkūku krēma. Formu ieliek ledusskapī uz kādām 15 minūtēm, lai krēms sastingst nedaudz vairāk.
14. Izņem no ledusskapja un liek formā otru biskvītu.Pārlej pāri atlikušo krēma masu un liek ledusskapī sastingt līdz rītam.
15. No rīta noņem riņķi, acetāta plāksni un dekorē: es izkausēju melno školādi ar pienu un pa virsu ar želatīnu pārsmērētas apelsīna šķēlītes.
Uzturvērtība visai porcijai bez dekorējuma (1879 g ) OB = 163 g, OH = 232 g, T = 135,7 g, Kcal = 2811
Uzturvērtība visai porcijai ar dekorējumu (2139 g) OB = 163,6 g, OH = 267 g, T = 149 g, Kcal= 3039
Uzturvērtība 100 gr bez dekora/ ar dekoru
OB = 8,4 g / 7,6 g
OH = 244,6 g / 12,4 g
T = 143 g / 7 g
Kcal = 150 / 142
Atbildēt