Medus torte ar dzērvenēm un iebiezinātā piena krēmu
Fantastisks gardums, atbilstošās gada nogales noskaņās. Piparkūkas medus, dzērvenes! Kaut kas, nu, ļoti, ļo garšīgs!
Sastāvdaļas ( 6 biskvītiem, 16 cm)
105 g medus
105 g sviests
55 g cukurs
50 g eritritols
280 g milti (50/50 p/g kviešu un p/g rudzu milti)
40 g piens
3 g soda
20 g piparkūku garšviela
Iebiezinātā piena krēmam
200 gr sausais vājpiena pulveris 1% (www.gemoss.lv)
300 gr piens 2%
400 g krēmsiers “Philadelphia light”
400 g kulinārijas biezpiens “Baltais”
Saldinātājs
Dzērveņu džemam (savārot: palika 390 g netto)
345 g dzērvenes
180 g ūdens
Saldinātājs
Biskvītu piesūcināšanai
100 g piens + saldinātājs (uzvāra)
Glazūrai
200 g piens (2%)
25 g sausais piens
25 g kakao
8 g želatīns
Saldinātājs
Pagatavošana
Biskvīti
1. Mīklu biskvītiem sagatavo iepriekšējā dienā un liek ledusskapī.
* sajauc sausās sastāvdaļas: miltus, cukuru, saldinātāju, piparkūku garšvielu, sodu.
* katliņā liek sviestu, medu, cukuru, eritritolu un karsē: tiklīdz masa uzmet pirmo burbuli, katliņu noņem un nogaida, lai burbulis “norimstas”
* pievieno sausās sastāvdaļas, izmaisa. Pievieno aukstu pienu, izmaisa, liek mīklu pārtikas plēvē un liek mīklu ledusskapī vismaz uz 10 h. Izņem to no ledusskapja 30 minūtes pirms cepšanas.
2. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Izrullē no mīklas plānā kārtiņā (~ 2-3 mm) biskvītu, kuru izgriež ar attiecīga diametra šķīvi (man bija metāla riņķis)
3. Sadursta ar dakšiņu un liek cepeškrāsnī un cep ~ 10 minūtes.
4. Atkārto to vēl 5 reizes, kamēr izcepti visi 6 biskvīti.
Dzērveņu džems
5. Savāra dzērvenes ar saldinātāju un sablendē.Atdzesē.
Iebiezinātā piena krēms
6. Apcep uz pannas sauso pienu līdz tas kļūst brūngans. Samaļ to pulverī kafijas dzirnaviņās.
7. Katliņā lej 200 g pienu, pievieno 150 g apcepto pienu, saldinātāju un savāra. Atdzesē pārklājot ar pārtikas plēvi “kontaktā”.
8. Atdzisušajai masai pievieno kulinārijas biezpienu, krēmsieru “Philadelphia light”. Samaisa. (300-350 g uzreiz noliek ledusskapī, tas būs tortes malu un virsmas apsmērēšanai no rīta)
Gatavo torti
9. Liek uz pamatnes pirmo biskvītu, apliek apkārt metāla konditorejas riņķi, kuram iekšpusē liek acetāta plāksni. Biskvītu piesūcina ar 15 g saldinātā piena.
10. Uz biskvīta liek iebiezinātā piena krēmu (katrai no piecām kārtai ~ 180 gramus), izlīdzina un pa virsu klāj dzērveņu džemu (~ 150 g katrā otrajā kārtā), izlīdzina.
11. Liek virsū otro biskvītu, kuru piesūcina ar pienu. Pa virsu liek ~ 180 g krēmu. Dzērveņu džemu šai kārtai neliek.
12. Atkārto darbības ar visiem biskvītiem, bet dzērveņu džemu klājot uz pirmā, trešā un piektā biskvīta.
13. Pēdējo uzklāj sesto biskvītu un piesūcina ar pienu. Uzklāj pārtikas plēvi un liek uz nakti ledusskapī, lai biskvīti sasūcas.
Gatavo (otrā dienā) glazūru un dekorē (netto 230 g)
14. Trauciņā ar 50 gr piena pievieno 8 gr želatīnu un atstāj uzbriest.
15. Citā katliņā lej atlikušo 150 gr piena un pievieno 25 gr sauso pienu, samaisa, lai piens nedaudz “izmirkst”.
16. Pievieno 25 g kakao, saldinātāju, vaniļu un maisot karsē un uzvāra, līdz nedaudz sabiezē.
17. Kakao masā iemaisa uzbriedušo želatīnu un maisa, līdz tas izšķīst un kakao glazūra paliek viendabīga. Noliek malā atdzist, uzklājot uz tās pārtikas plēvi tā, lai tā pieskartos siltajai masai (tā neveidosies plēvite atdziestot). Gaida līdz tā atdziest līdz ~ 32 -33 grādiem.
18. Glazūru, kad tā padzisusi lej uz aukstas tortes un dekorē torti pēc patikas. Man dzērvenes, mazās piparkūkas (izceptas no tās pašas mīklas, no kuras cepu biskvītus).
Uzturvērtība visai porcijai (2407 g) OB= 217, 3 , OH = 526,5 g,T = 150,7 g, Kcal = 4390
Uzturvērtība 100 g
OB = 9,3 g
OH = 22,7 g
T = 6,5 g
Kcal = 190
Atbildēt