Karameļu torte (bez miltiem)
Kad dvēsele raud tai vajag mierinājumu…to rodu gatavojot…..Tapa tortīte pat bez īpaša iemesla. Fantastiski garda, mīksta un patiešām garda tortīte.
Sastāvdaļas ( 16 cm diametrs)
Biskvītiem
5 olas
50 g auzu klijas
35 g apcepts sausais piens (Gemoss, 1%, https://www.gemoss.lv/shop/lv/piena-pulveris-ar-tauku-saturu-1-500g-sosa-00150512)
15 g kukurūzas ciete
100 g rjaženka
50 g eritritols
8 g cepamais pulveris
1/2 tējkarote soda
15 g vaniļas cukurs
Saldinātājs (var pievienot pēc izvēles-es pieliku bez eritritola nedaudz arī intensīvāku saldinātāju, jo man saldie patīk īsti saldi)
Krēmam
5 olu dzeltenumi
460 g piens (man bija 2,5%)
65 g apcepts sausais piens (Gemoss, 1%)
30 g sviests (vai rīsu milti)
Saldinātājs
Vanilīns
5 g želatīns
30 ūdens
Pagatavošana
1. Vispirms gatavo biskvītus:
a) atdala olu baltumus no olu dzeltenumiem;
b) uz pannas apcep 105 gr sauso pienu;
b) samaļ pulverī (es to daru kafijas dzirnaviņās): sauso pienu, auzu klijas un eritritolu
2. Olu dzeltenumiem pievieno 100 g rjaženku, sakuļ ar konditorejas slotiņu un noliek pagaidām malā.
Ieslēdz cepeškrāsni un uzkarsē līdz 160 grādiem.
3. Savieno traukā 35 g sauso pienu, auzu klijas, sodu, vaniļas cukuru
4. Atsevišķā palielā traukā stingrās putās saputo olu baltumu ar eritritolu.
Tagad rīkojas ātri”:
5. Pie sausajām sastāvdaļām pievieno olu dzeltenumus ar rjaženku. Samaisa un pāris etapos sakultajiem pievieno olu baltumiem: maisa ar silikona konditoreajas lāpstiņu uzmanīgi un maisot uz vienu pusi, lai “nenosēdinātu” olu baltumus.
6. Mīklu sadala divās sagatavotās 16 cm formās (man sanāca pa 260 g katrā) , mīklu izlīdzina un liek cepties 160 grādos ~ 30-35 minūtes. Gatavus biskvītus izņem un atdzesē. Sagriež 2 vai 3 daļās. (es izmantoju papīra nazi iegriežot visapkārt biskvītam maksimāli dziļi-tad griezumā ieliek diegu, sakrusto to priekšpusē un izvelk cauri-tādējādi viegli pārgriežot biskvītu.
Pa to laiku gatavo krēmu
7. Ar aukstu ūdeni (30 g) aplej 5 g želatīnu un noliek uzbriest.
8. No 5 olām atdala olu dzeltenumus. (olu baltumus izmantot var sasaldēt vai izmantot piemēram “hačapuri” vai omletes pagatavošanai)
9. Olu dzeltenumiem pievieno 65 g apcepto sauso pienu, saldinātāju , 460 g pienu, vanilīnu un, ja izmanto rīsu miltus 9Ne sviestu), tad arī rīsu miltus. Visu nepārstājot maisīt karsē, kamēr masa snedaudz sabiezē ( nekādā gadījumā neļauj masai uzvārīties – jo atcerieties, ka masā ir olu dzeltenumu, bet tos nevāram).
10 Krēma masai pievieno sviestu (ja neizmato rīsu miltus-tas biezināšanai) un uzbriedušo želatīnu. Izmaisa krēmā uzbriedušo želatīnu un noliek krēmu atdzist (ideāli,ja var iznest uz balkona/lodžijas) līdz tas kļūst ar “karoti liekams”.
Gatavo torti
11. “Virsējo cepurīti” abiem biskvītiem uzmanīgi nogriež. Pārgriež biskvītus uz pusēm. Un liek vienu daļu no viena biskvīta uz pamatnes, uz kuras veidos torti. Apliek apkārt metāla konditorejas riņļi, bet pa iekšpusi apliek acetāta plāksni.
12. Biskvītam uzliek pa virsu 2-3 karotes krēma, izlīdzina. Visu to pašu atkārto ar pārējiem biskvītiem. Pēdējo liek krēma kārtu.
13. Torti pārklāj ar pārtika plēvi un liek ledusskapī. Es atstāju uz nakti.
14. Nogriezto “cepurīti” noliek malā – uz šķīvja, lai apkalst. Pēc tam to sadrupina.
15. No rīta izņem torti no ledusskapja un aplipina tortes sānus un virsmu ar drupačām.
Uzturvērtība visai tortei (930 g) OB = 112 g, OH = 161 g, T = 74 g, Kcal = 1762
Uzturvērtība 100 g
OB = 12 g
OH = 17,2 g
T = 7,9 g
Kcal = 190
Un kas ar krēma gatavošanu?
Nevaru atrast tam aprakstu
Nu, ir.