Torte Prāga
Nu, man ir arī klasiskās tortes “Prāga” veselīgā versija. Mazliet, no manas puses “pilnveidota un uzlabota” :), bet, nu, ļoti jau garda un šokolādīga.
Sastāvdaļas (diametrs 20 cm)
Biskvītiem (693 g brutto/ 592 g netto)
5 olas
35 g medus
70 g saldinātājs eritritols
145 g kefīrs (2%)
20 g kukurūzas ciete
35 g kakao
75 g rīsu milti
30 g sausais piens
6 g cepamais pulveris
1/2 tējkarote soda (2 g)
Bisvītu piesūcināšanai
80 g aprikozu ievārījums bez cukura
120 g ūdens
Saldinātājs
Krēmam
750 g Ricotta
350 kulinārijas biezpiens “Baltais”
35 g kakao
100 g melnā šokolāde bez cukura
Saldinātājs
Aprikozu džems pildījumam
250 g svaigas aprikozes
50 g ūdens
12 g kukurūzas ciete
Saldinātājs
Glazūrai
240 g piens (2%)
38 g kakao
15 g želatīns
90 g ūdens
Saldinātājs pēc izvēles
Pagatavošana
Cep biskvītus
1. Olām atdala olu baltumus. Traukā izsijā sausās sastāvdaļas: miltus, kukurūzas cieti, kakao, sodu, cepamo pulveri.
2. Pie olu dzeltenumiem pievieno medu un kefīru: sakuļ.
3. Saputo stingrās putās olu baltumus.
4. Pie olu dzeltenumiem pievieno sajauktās un izsijātās sastāvdaļas. Sajauc.
5. Ar 3 reizēm, pakāpeniski kakao masā ar silikona lāpstiņu, uzmanīgi maisot uz vienu pusi, iemaisa/iecilā saputotos olu baltumus.
6. Mīklu lej divās formās un liek cepeškrāsnī 175 grādos un cep gatavus ~ 30-35 minūtes. Atdzesē. (es biskvītus parasti cepu viennu dienu pirms tortes “likšanas kopā”, tādēļ atdzesētu to ietinu pārtikas plēvē un lieku uz nakti ledusskapī).
Gatavo aprikozu džemu
7. Aprikozēm izņem kauliņus, liek katliņā , pievieno ūdeni, kukurūzas cieti un saldinātāju – visu maisost vāra, kamēr masa sabiezē. Noņem no plīts un atdzesē.
Gatavo krēmu
8. Karsta ūdens peldē izkausē melno šokolādi (vai ar impulsiem mikroviļņu krāsnī: ieslēdzot pa 20-30 sekundēm, izņemot un apmaisot)
9. Sajauc kulinārijas biezpienu “Baltais” ar svaigo sieru “Ricotta”. Pievieno izkausēto šokolādi un saputo krēmu ar mikseri viendabīgā masā. Krēmu pilda lielākā kondotorejas maisā.
Gatavo torti
10. Izņem biskvītus, ja nepieciešams, nogriež cepurītes (man to nevajadzējadarīt, jo biskvīti bija skaisti līdzenu virsmu)un pārgriež uz pusēm.
11. Sagatavo “aprikozu sīrupu”, maisījumu biskvītu piesūcināšanai: sablendē 80 g aprikozu ievārījumu bez cukura ar 120 g ūdeni un saldinātāju.
12. Uz pamatnes, kur atradīsies torte liek pirmo biskvītu, piesūcina ar 50 g saldā aprikozu sīrupa. Pa virsu no konditorejas maisa, nogriežot tam galiņu, ~ 0,8cm platumā, izspiež ~ 250 g krēmu, izlīdzina.
13. Liek virsū otru biskvītu, piesūcina ar sīrupu un pa vidu aplī klāj aprikozu biezeni, bet gar maliņām izspiež šokolādes krēmu.
14. Liek virsū trešo biskvītu, piesūcina ar sīrupu un liek virsū krēmu. Atkārto to pašu ar ceturto biskvītu – piesūcina un uzklāj be pārāk biezā kārtā krēmu (atstājot krēmu arī ~ 200-250 g sānu malām). Torti pārklāju ar pārtikas plēvi un uz nakti liek ledusskapī.(protams var to gatavot līdz galam arī tajā pašā dienā)
Dekorē ar glazūru
15. Aplej 15 g želatīna ar 90 g ūdens. Atstāj uzbriest.
16. Katliņā lej 240 g pienu, pievieno 38 g kakao, saldinātāju. Maisot uzvāra. Ļauj 3 minūtēm pastāvēt un pievieno uzbriedušo želatīnu. Izmaisa un caurs sietiņu nokāš, lai glazūrā nepaliek neviens kunkulītis un tā būtu spīdīga un gluda.
17. Nedaudz glazūras ielej mazā konditorejas maisiņā – no kura “zīmēs” krusteniskās līnijas un noliek mal arī atdzist.
18.Pārējo glazūru arī liek atdzist līdz 28-28 grādu temparatūrai. Pārlej torti un ieliek ledusskapī.
19. Kad glazūra saželējusi, izņem un dekorē ar krusteniskām līnijām.
Uzturvērtība visai porcijai (netto 2200 g) OB = 203,1 g, OH = 258 g, T = 124 g, Kcal = 2885
Uzturvērtība 100 g
OB = 9,2 g
OH =11,7 g
T = 5,6 g
Kcal = 131
Atbildēt