Šokolādes torte ar ogām un sāļo karameli
Turpinu iesāktās tradīcijas. Otro gadu pēc kārtas augustā, un ļoooti ceru, ka šī tradīcija tikt turpināta arī nākamo gadu augusta mēnešos – notiek veselīga un aktīva dzīvesveida nometne “Nomet lieko” maniem projektu dalībniekiem. Un protams, uz katru nometni top kāda manis gatavota veselīgā tortīte! Šoreiz ar šokolādes biskvītiem, upenēm, mellenēm, kazenēm un sāļo karameli ar zemesriekstiem! Un, jā – ar pilnīgi neticamu uzturvērtību! Tikai 145 kcal/100 gr!
Sastāvdaļas biskvītiem (24 cm diametrs, brutto biskvītiem 1928 g/ 1734 g netto, tortei izmantoti 1080 g)
12 olas
580 g kefīrs (2,5%)
28 g soda
440 g milti (man 340 g g kviešu pilngraudu, 100 g kukurūzas milti)
40 g mandeļu vai kokosriekstu milti
60 g kakao
60 g sausais piens
60 g whey proteīns (var likt tikai sauso pienu, vai tikai proteīnu)
Saldinātājs
Pildījumam – ogu džemam (netto 900 g)
800 g ogas ( man: upenes, lielogu mellenes, kazenes)
100 g ūdens
40 g ciete kukurūzas
Saldinātājs
Biskvītu piesūcināšanai
~250 g ogu/augļu sula+ saldinātājs)
Krēmam (1770 g netto, krēms palika pāri, kuru var izmantot kādiem desertiem ar ogām)
200 g saldais krējums 35%
1000 g kulinārijas biezpiens Baltais
600 gr siers Philadelphia light
Saldinātājs
Sāļā karamele (recepte te: https://www.edunsporto.lv/?p=21857)
380 g
40 g sāļie grauzdētie zemesrieksti
Glazūrai (tika izmantoti 230 g)
120 g šokolāde bez cukura RED
150 g piens (2%)Dekors: vafeles konuss, ogas
Pagatavošana
Biskvīti
1. Kefīram pievieno sodu un atstāj uz 5 minūtēm.
2. Sajauc visas sausās sastāvdaļas.
3. Olām pievieno kefīru ar sodu, saldinātāju, izmaisa un piesijā sausās sastāvdaļas.
4. Mīklu lej formā (man divas 24 cm formas) un liek cepeškrāsnī 175 grādos uz ~ 25 minūtēm. Izņem un atdzesē. Biskvītiem nogriež cepures” un pārgriež uz pusēm. No “cepurēm ” izgriež vēl divus mazus (14 cm) biskvītus.
Ogu džems
5. Katliņā liek ogas, pievieno ūdeni, kas sajaukts ar kukurūzas cieti un saldinātāju. Maisot karsē, līdz masa sāk biezēt un vārīties. Noliek atdzist.
Krēms
6. Sakuļ saldo krējumu, pievieno krēmsieru Philadelphia light, kulinārijas biezpienu “Baltais”, saldinātāju, vaniļu un visu sakuļ viendabīgā krēma masā.
Biskvītu piesūcināšanai: ogu sulai (to izspiež no ogām) pievieno saldinātāju.
Gatavo torti
7. Uz stingras pamatnes (jo torte sanāk smaga: 4,5 kg) liek pirmo biskvītu, piesūcina ar saldo sulu (50 g ) un gar malām ar konditorejas maisiņa palīdzību izspiež krēmu (300 g, bet tā kā krēms paliek pāri, var likt katrai kārtai vismaz 350 g), bet pa vidu liek ogu džemu (300 g). Apkārt biskvītam apliek metāla konditorejas riņķi, bet pa iekšpusi liek acetāta plāksni.
8. Liek virsū otru biskvītu, kuru arī piesūcina ar saldo sulu. Apkārt gar malām ar konditorejas maisiņa palīdzību izspiež krēmu (300 g), bet pa vidu liek sāļo karameli (250 g), kurā iespiež sāļos grauzdētos zemesriekstus (40 g).
9. Liek virsū trešo biskvītu, piesūcina ar saldo sulu (50 g ) un gar malām ar konditorejas maisiņa palīdzību izspiež krēmu (300 g), bet pa vidu liek ogu džemu (300 g).
10. Liek virsū ceturto biskvītu un tam pa vidu liek 14 cm diametrā (mazo biskvītu lielumā) liek ogu džemu, bet gar malām balto krēmu (250 g). Uz ogām liek mazo biskvītu un piesūcina ar ogu sulu.
11. Uz mazā biskvīta uzklāj sāļo karameli (130 g). Virsū sāļajai karamelei liek otru mazo biskvītu, kuru piesūcina ar saldo sulu.
12. Torti pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī vismaz uz 3-4 h. (es atstāju uz nakti).
13. No rīta, laikus, lai ir pie rokas, sagatavo dažādas ogas un augļus un gatavo šokolādes glazūru: uzkarsē pienu (150 g) un liek tajā izkust šokolādi (120 g). Pievieno saldinātāju pēc vajadzības (RED šokolādi nav pārāk salda). Glazūru pārlej mazā konditorejas maisiņā. Un pirms tās uzklāšanas tortei, to noliek atdzist līdz 30 grādu temperatūrai.
14. Pa to laiku, kamēr dziest glazūra, izņem torti: noņem metāla konditorejas riņķi un acetāta plāksni: sānu malas pavisām plānā kārtā pārsmērē ar krēmu. Krēmu uzklāj un izlīdzina arī uz tortes virsmas. Ieliek atpakaļ ledusskapī, lai tad, kad klās glazūru torte ir auksta.
15. Kad glazūra atdzisusi, konditorejas maisiņam nogriež galiņu un no tortes augšas viducīša, palēnām, pakāpeniski pa apli lej glazūru, ļaujot tai notecēt uz “pirmo stāvu”. “Pirmajam stāvam” gar malām pa apli veido šokolādes notecējumus, un aizpilda arī visas tukšās vietiņas ar glazūru. Pa virsu kārto augļus.
* Es atsevišķi nopirku vafeles konusiņu, kuru piepildīju ar ogām un ieliku tortes viducī. Lai tās “nebirtu” no vafeles ārā, pielīmēju tās ar agaru ( 2 g agars+25 g ūdens=vāra 1 minūti)
Uzturvērtība visai porcijai (4500 g) OB = 314 g, OH = 693,2 g. T = 254 g. Kcal = 6432
Uzturvērtība 100 g
OB = 7 g
OH = 15,6 g
T = 5,7 g
Kcal = 145
Atbildēt