Torte ar āboliem, sāļo karameli un riekstiem
Man joprojām garšo viss, kas saistās ar karameli un šo garšu, produktu salikumu pavisam nejauši pamanīju i-netā un protams, saslēdzās visas manas garšu maņas, pieslēdzās fantāzija un tapa..tapa garda super lieliska tortīte. Šoreiz par godu kādam mazam foršam 2-gadniekam.
Sastāvdaļas (forma 16 -17 cm)
3 biskvītiem (764 g netto – 50 g “cepure” = 715 g)
4 olas
200 g dabīgais jogurts (es izmantoju Skyr)
200 g ūdens
60 g kakao (attaukots 11%)
40 g eritritols
Kāds no intensīvais saldinātājs (stēvija, vai cits “pilienveida”)
Vaniļa
1 tējk. (4 g) soda (vai cepamais pulveris)
140 g milti (man 70 kviešu pilngraudu milti/ un šoreiz, jā: 70g a/l kviešu milti)
Sāls šķipsniņa
Karameļu krēmam (~800-900 g netto)
200 sausais vājpiena pulveris 1% (www.gemoss.lv)
400 g piens 2%
30 g ciete
1 tējkarote vaniļas cukurs (Aloja)
Saldinātājs
400 g krēmsiers “Philadelphia light”
Ābolu ievārījumam (netto ~260-280 g)
360 g āboli
75 g ūdens
6 g kukurūzas ciete
Saldinātājs pēc nepieciešamības
Pildījumam sāļā karamele: 2 x 120 g (recepte te: https://www.edunsporto.lv/?p=21857) + 30 g grauzdēti zemesrieksti
Noslēguma karameļu glazūrai (temp. 26-32 g, 150 g netto svars)
75 g piens (2%)
40 g sausais piens
6 g želatīns
60 g ūdens
Saldinātājs
Pagatavošana
Vispirms padalīšos ar savu tortes gatavošanas gaitu. Jā, tas nav īss process, bet aizraujošs, jo nekad nezinu, kas sanāks gala rezultātā. Es torti priekš sestdienas pasākuma gatavoju laicīgi un pakāpeniski:
Ceturtdien: izcepu biskvītus, atdzesēju, ietinu pārtikas plēvē un ielieku ledusskapī. Pagatavoju sāļo karameli. Savārīju ābolu “zapti” un pagatovoju balto krēmu.
Piektdien: izņēmu biskvītu, sagriezu to 3 daļās. Saliku torti – sasmērēju krēmu, pildījumu, uzklāju pārtikas plēvi un ieliku ledusskapī.
Sestdien no rīta: apsmērēju tortes sānus, virsmu, pagatavoju karameļu glazūru.Dekorēju.
Pagatavošana
Gatavo biskvītus (764 g netto svars)
1. No 4 olām atdala olu baltumus. Sajauc visas sausās sastāvdaļa: miltus, kakao, cepamo pulveri un izsijā caur sietu.
2. Olu dzeltenumiem pievieno jogurtu, ūdeni, saldinātājus un sakuļ ar konditorejas slotiņu.
3. Sakultajai dzeltenumu masai pievieno sausās sastāvdaļas izsijājot vēlreiz tās caur sietu (tā biskvīts būs gaisigāks, jo izsijājot miltiem piekļūst skābeklis)
4. Olu baltumiem pievieno sāls šķipsniņu un sakuļ stingrās putās (bet uzmanīgi! Nepārcentietoes – nesaputojiet par stingru- tad būs grūti tos izmaisīt mīklā)
5. Pa trīs lāgiem pamazām pievieno olu baltumu pārējai sakultajai masai: uzmanīgi tos iemaisot ar lāpstiņu un maisot vienā virzienā (lai masa paliek “pufīga”)
6. Mīklu lej formā un cep 170 grādos ~ 40-50 minūtes. Skatieties pēc savas cepeškrāsns! Lai nepiedeg un izcepas viducis. Pārbaudiet ar sausu kociņu. Izņem, atdzesē. Biskvīti sanāk pietiekoši mitri.
Gatavo karameļu krēmu
7. Apcep uz pannas sauso pienu līdz tas kļūst brūngans. Samaļ to pulverī kafijas dzirnaviņās/ virtuves kombainā.
8. Katliņā lej pienu, pievieno apcepto, samalto pienu, kukurūzas cieti, saldinātāju un savāra. Pārklāj to ar pārtikas plēvi tā, lai plēve saskaras ar masu un atdzesē.
9. Atdzisušajai masai pievieno krēmsieru “Philadelphia light”. Samaisa viendabīgā krēmā. Liek ledusskapī atdzist.
Gatavo ābolu “zapti” ( ~ 280 g netto svars)
10. Nomizo un sagriež mazos kubiņos ābolus.
Liek katliņā, pievieno 75 g ūdeni, saldinātāju (ja nepieciešams) un uz vidējas uguns vāra, kamēr paliek mīksti. Pievieno kukurūzas cieti 6 g, izmaisa, uzvāra un noliek atdzist.
Liek kopā torti
11. Izņem biskvītu no ledusskapja: nogriež biskvītam apaļo virskārtu, “cepurīti” (man sanāca -50 g) un sagriež 3 vienādos biskvītos. Liek uz pamatnes pirmo biskvītu, apliek apkārt metāla konditorejas riņķi, kuram iekšpusē liek acetāta plāksni.
12. Uz biskvīta gar malu ar konditorejas maisiņa palīdzību izspiež krēmu ~ 250 g. Viducī liek 120 gr sāļo karameli, virsū iespiež 15 g zemesriekstus un pa virsu 130 gr ābolu “zapti”. “Zapti nedaudz “iespiež” karamelē.
13. Virsū liek otru biskvītu, un atkārto iepriekšminētās darbības.
14. Liek virsū trešo biskvītu, pa virsu ~ 250 g krēmu, izlīdzina – pārliek pāri formai pārtikas plēvi un torti liek uz nakti ledusskapī.
No rīta:
Gatavo karameļu glazūru
15. 6 g želatīna aplej ar aukstu ūdeni (60 g)
16. Apcep 40 gr sauso pienu, samaļ pulverī.
18. Pienam (75 g) pievieno apcepto sauso pienu un nepārtraukti maisot ar kondoitorejas slotiņu savāra.
17. Pievieno uzbriedušo želatīnu un izmaisa. Noliek atdzist.
18. Padzisušu (~ 26-30 grādu temp.) lej konditorejas maisiņā, nogriež tam mazu galiņu un dekorē torti ar “notecējušas” šokolādes efektu. (tortei jābūt aukstai!)
19. Dekorē pēc savas patikas: man sasmalcinātas karameles, Fererro konfektes un vēl šādi tādi gardumi.
Uzturvērtība visai porcijai ( 2150 g) OB = 202 g, OH = 379 g, T = 111,4 g, Kcal = 3365
Uzturvērtība 100 g
OB = 9,3 g
OH = 17,6 g
T = 5,1 g
Kcal = 157
Sveiki! Kā es varu saprast,cik daudz saldinātāja, lai liek? Vai visu laiku jāgaršo? Cik daudz Jūs parasti liekat un kādu saldinātāju?
Jā, protams, ēdiens ir jāgaršo, tāpat kā pievienojot gatavojot jebkuru citu ēdienu pievienojot sāli vai cukuru, vai citas garšvielas.. Cik daudz jāliek – es to nevaru Jums pateikt, jo:
1) tas atkarīgs, no produktu skābuma;
2) tas atkarōgs no porcijas lieluma;
3) saldinātāji ir atšķirīgi salduma koncentrācijas ziņā (piemēram, eritritolam, attiecība pret cukuru ir 0:7, un tādēļ, arī to sauc par “apjoma” saldinātāju, jo ir jāliek vairāk nekā, ja liktu tikai cukuru.
Es pati lietoju:
1) Eritritolu (https://dietstore24.com/lv/veikals/eritritols-dabigs-saldinatajs-900-g)
2) Intensīvos pilienveida saldinātājus, kurus pērku: https://www.trufit.eu/lv/esn-flavor-drops, vai https://www.myprotein.lv/sports-nutrition/flavdrops/10530471.html
Ir vēl arī stēvija-pilienveida dabisks saldinātājs, bet man tas nepatīk (pa retam to miksēju ar papildus kādu citu saldinātāju), jo tam ir priekš manis ir ļoti nepatīkama piegarša. Bet daudziem tas netraucē.