Torte “Saldais grēks”





Sastāvdaļas (24 cm diametrs)
Šokolādes biskvītiem ar alu
250 ml alus Guiness


350 g cukurs
2 olas
100 ml kefīrs (2,5 %)
1 tējk. soda
10 g vaniļas cukurs
200 g cukurs
200 g milti
50 g ciete
90 g karamele
90 ml elļa
50 ml auksts ūdens
2 tējk. cepamais pulveris (8 g)
1/3 tējk. vaniļa
1 tējk.kardamons
3 olu baltumi (110 g)
180 g cukurs
1 ēd.k g kartupeļu ciete (25 g)
100 g lazdu rieksti (grauzdēti)
60 g sviests
20 g karamelizēti rieksti (valrieksti)
Mango – marakujas džemam ( tortei izmanto~ 500 g netto)
2 nelieli mango (netto svars 500 g)
3 marakujas ( netto svars 75 g )
70 g cukurs
20 g pektīns
70 g ūdens
Karameļu krēmam (~ 1000 g netto ) https://www.youtube.com/watch?v=3TLRqN7MwCg)
500 g krēms mascarpone
400 g vārīts iebiezinātais piens
150 g sviests
50 g pūdercukurs (var nelikt)
180 g sviests 82%
180 9% biezpiens
60 g pūdercukurs
10 g vaniļas cukurs
Biskvītu piesūcināšanai
~ 150 g ūdens
~ 15 g kļavu lapu sīrups (vai cits, bet nepārcentieties, jo torte pati ļoti salda)
Pagatavošana
Gatavo šokolādes biskvītus (https://pteat.ru/biskvit-na-pive-ginness/)
1. Katliņā liek gabaliņos sagrieztu sviestu ( 250 g) un 250 g alu “Guiness”.
2. Silda uz plīts degļa, kamēr sviests pilnībā izkūst. Pievieno 350 g cukuru, 10 g vaniļas cukuru un 100 g izsijāta kakao pulvera. Visu samaisa un uzvāra.
3. Atsevišķā traukā sajauc 2 olas un 100 ml kefīru. Pievieno savārīto alus “masu”. Visu sajauc.
4. Atsevišķā traukā sajauc sausās sastāvdaļas: izsijā 280 g miltus un 1 tējk. sodu.
5. Pie “slapjajām” sajauktajām sastāvdaļām pakāpeniski pievieno sausās sastāvdaļas. Visu sajauc un iegūst ne pārāk biezu mīklu.
6. Mīklu lej formā un liek pirms tam, līdz 160 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep gatavus ~ 45 minūtes.
Gatavo karamelu biskvītus (https://www.youtube.com/watch?v=PFJgzPh5inw)
7. Olas atdala no baltumiem, pievieno sāls šķipsniņu un saputo stingrās putās.
8. Olu dzeltenumiem pievieno eļļu, ūdeni, karameli, vanilīnu. Izsijā un pievieno miltus, kukurūzas cieti, cepamo pulveri, 1 tējkaroti kardamona.
9. Pakāpeniski pievieno sakultos olu baltumus. Visu rūpīgi sajauc iemaisot tos no apakšas uz augšu, neiemaisot gaisu.
10. Liek līdz 160 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz 40-45 minūtēm.
Gatavo bezē ripas
11. Olu baltumus puto pakāpeniski pievienojot cukuru stingrās, spīdīgās putās.
12. Pievieno sakapātus apgrauzdētus riekstus, iemaisa kartupeļu cieti.
13. Liek līdz 90 grādiem sakarsētā krāsnī un cep ~ 1, 20 mi -1h 30 mi (jāskatās pēc plīts). Izņem un noliek atdzist.
Gatavo sāļo karameli
14. Liek katliņā ar biezu dibenu cukuru un uz vidējas uguns kausē. Sākumā to nemaisa-tikai tad kad apakšā jau izkusisi sīrupā, ar koka vai silikona lāpstiņu to maisa un palīdz pilnībā izkust.
15. Pievieno istabas tempertūras sviestu (dara to uzmanīgi, jo temparatūras atškiras un karamele putos) un tad pakāpeniski pievieno ļoooti KARSTU(bet neuzvāra) saldo krējumu. Izmaisa sekundes 30 un noliek atdzist.
Gatavo mango marakujas džemu
16. Nomizo, sagriež mazākos gabaliņos mango, pārgriež marakuju izņem mīkstumu un pievieno mango.
17. Liek abus augļus katliņā, pievieno cukuru, ūdeni un pektīnu. Visu savāra, atdzesē.
Gatavo karameļu krēmu (https://www.youtube.com/watch?v=3TLRqN7MwCg)
18. Mīkstu, atdzesētu līdz istabas temparatūras sviestu liek traukā, pievieno mascasrpones krēmsieru – un sākumā samaisa tos abus ar silikona konditorejas lāpstiņu, samīcot abas masas kopā.
19. Pievieno vārīto iebiezināto pienu un ar putotāju ar zemiem apgriezieniem visu samaisa. Neaizrauties ar putošanu! Puto minimāli, lai tikai abas masas sajaucas un ar to pietiek.
Gatavo balto krēmu tortes apsmērēšanai, virsmai un dekoriem (https://www.youtube.com/watch?v=mW38hRFTpMA)
20.Biezpienu sablendē ar saldo krējumu viendabīgā masā: pievieno ar mīkstu sviestu saputotu Mascarpones krēmsieru, pūdercukuru, vaniļas cukuru un visu saputo biezā, stabilā krēmā.
Gatavo torti
21. Uz stingras pamatnes (jo torte sanāk smaga: ~5 kg kg), uz kuras pasniegs torti liek pirmo (šokolādes) biskvītu, piesūcina ar saldo sīrupa ūdeni (50 g ) un pa virsu ar konditorejas maisiņa palīdzību izspiež karameļu krēmu (300 g). Apkārt biskvītam apliek metāla konditorejas riņķi, bet pa iekšpusi liek acetāta plāksni.
22. Liek virsū bezē biskvītu, bet pa virsu ar konditorejas maisiņa palīdzībi pa spirāli klāj sāļo karameli (250 g).
23. Liek virsū trešo (karameļu) biskvītu, piesūcina ar sīrupu un gar malām ar konditorejas maisiņa palīdzību izspiež krēmu (200 g), bet pa vidu liek mango-marakujas džemu (~ 480 g).
24. Liek virsū ceturto (šokolādes) biskvītu un tam gar malām ar konditorejas maisiņu izspiež karameļu krēmu (350 g), bet pa vidu ar konditorejas maisiņa palīdzību pa spirāli klāj karameli (190 g).
25. Liek virsū piekto (karameļu) biskvītu un piesūcina. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek uz nakti torti ledusskapī.
No rīta
26. Izņem torti, noņem metāla konditorejas riņķi un acetāta plāksni.
27. Ar konditorejas maisiņa palīdzību izspiež uz tortes un pavisam plānā izlīdzinā baltās šokolādes krēmu un ieliek uz ~20 min.ledusskapī. (tas vajadzīgs, lai liekot otro-krēma kārtu, tam no tortes nepieķertos drupačas).
28. Izņem no ledusskapja torti un pārklāj to ar otru kārtu krēma. Dekorē kā nu jums sirds kāro.
Es dekorēju ar tā baltā krēma rozītēm un šokolādes taurentiņiem. Pa vidu baltās šakolādes groziņš pildīts ar krēmu un mango-marakujas džemu
Uzturvērtība visai porcijai ( 4500 g) OB = 220 g, OH = 1631 g, T = 1044 g, Kcal = 16 840
Uzturvērtība 100 g
OB = 4,8 g
OH = 38 g
T = 23,3 g
Kcal = 380
Wow..pirmo reizi redzu alu biskvīta sastāvā! Kàpēc tāda izvēle?