Torte ar apelsīnu džemu un rozmarīna karameli
Sāļā karamele ar rozmarīnu un apelsīnu džemu ar maigiem, gardiem aromātiskiem burkānu-aprikozu-dateļu biskvītiem ….Izklausās lieliski, vaine? Un, ticiet, garšo vēl lieliskāk. Man ir liels prieks un gandarījums dalīties ar šo īpašo tortīti, kas, jāsaka, ir mūsu ir kopdarbs ar vienu fantastisku cilvēciņu un tika pagatavota kādam īpašam pasākumam.
Sastāvdaļas ( 20 cm diametrs)
3 biskvītiem (789 g netto)
6 olas
240 g svaigi sarīvēti burkāni (uz smalkas rīves)
80 g dateles
120 g aprikozes
100 g kviešu pilngraudu milti
5 g cepamais pulveris
Kanēlis/vaniļa
50 g eritritols
Karamelei
150 g piens (2%)
125 g cukurs
20 g milti (izmantoju a/l kviešu miltus)
15 g sviests
Rozmarīna zariņi
Apelsīnu džemam
3 apelsīni (netto svars ~ 300 g)
Saldinātājs
20 g kukurūzas ciete
Krēmam
600 g krēmsiers Philadephia light
350 g kulinārijas biezpiens “Baltais”
50 g baltā šokolāde
Saldinātājs
Biskvītu piesūcināšanai: ~ 70 g apelsīnu sula
Pagatavošana
Gatavo biskvītus
1. Olas atdala no olu baltumiem.
2. Dateles un aprikozes aplej ar karstu ūdeni un atstāj izmirkt. Pēc tam nolej ūdeni un sagriež mazos gabaliņos.
3. Burkānus sarīvē uz smalkas rīves.
4. Olu dzeltenumiem pievieno izmērcētos, sagrieztos žāvētos augļus un sablendē visu viendabīgā masā.
5. Pievieno sarīvētus burkānus un vēlreiz sablendē.
6. Pievieno miltus, kuriem pievienots cepamais pulveris.
7. Olu baltumus saputo vieglās putās, pievieno eritritolu un saputo stingrās putās. Pakāpeniski un uzmanīgi masai pievieno olu baltumu: uzmanīgi iecilā to: maisa vienā virzienā un neizceļot karoti no masas (lai netiek klāt gaiss un mīkla “nenosēžas”).
8. Mīklu sadala 3 vienādās daļās (man sanāca pa ~300 g), liek formās, izlīdzina.
9. Liek cepeškrāsnī un cep 175 grādos ~ 35-40 minūtes (bet skatieties, lai nepiedeg, plītis atšķiras)
10 Biskvītus atdzesē.
Gatavo karameli (pēc receptes: https://www.edunsporto.lv/?p=21857), bet papildus pievieno rozmarīna zariņus (4 gab x 12 cm gari), vāra, karsē tos visa procesa laikā, beigās karameli nokāš un pārlej tīrā traukā.
Gatavo apelsīnu džemu
11. Nomizo apelsīnus un attīra no visām baltajām miziņām.
12. Sagriež apelsīna mīkstumu mazos gabaliņos. Atsevišķi ielej kādā trauciņā ~ 30-40 g sulu no apelsīnien, ar ko sajaukt kukurūzas cieti.
13. Liek apelsīnus katliņā, pievieno saldinātāju un savāra. Beigās tos sablendē un pievieno kukurūzas cieti, kura sajaukta ar atlikto apelsīnu sulu.
Gatavo krēmu
14. Traukā liek ISTABAS temperatūras krēmsieru Philadelphia light, kulinārijas biezpienu, izkausēto balto šokolādi, vaniļu, saldinātāju un visu saputo.
Liek kopā torti
15. Izņem biskvītu no ledusskapja: Liek uz pamatnes pirmo biskvītu, apliek apkārt metāla konditorejas riņķi, kuram iekšpusē liek acetāta plāksni.
16. Biskvītu piesūcina ar apelsīnu sulu (~ 25 g) . Uz biskvīta gar malu ar konditorejas maisiņa palīdzību izspiež krēmu ~ 270 g. Viducī liek 150 gr sāļo karameli, izlīdzina ar balto krēmu vienā līmenī.
17. Virsū liek otru biskvītu, piesūcina ar apelsīnu sulu, apkārt gar acetāta plāksni no konditerejas maisiņa izspiež krēmu ~ 270 g. Pa vidu krēmam liek apelsīnu džemu 230 g.
18. Liek virsū trešo biskvītu, piesūcina ar apelsīnu sulu, pārliek pāri formai pārtikas plēvi un torti liek uz nakti ledusskapī.
No rīta
19. Izņem no ledusskapja torti, noņem acetāta lentu un apsmērē tortes sānus un virsmu ar krēmu (aizies ~ 250-300 g) un izlīdzina. Ieliek torti atpakaļ ledusskapī.
Pa to laiku gatavo šokolādes- zelta mežģīnes dekoru.
20. Sagatavo acetāta lentu (vai cepamo papīru) izmēros: 60,5 x 8,5 cm. Plāksni/lentu ar konditorejas slotiņu blīvi pārsmērē ar zelta krāsas pūderi ( pērku www.gemoss.lv)
21. Izkausē 50 g melno šokolādi (es to kausēju mikroviļņu krāsnī ar impulsiem 3 x 20 sekundēm – pēc katrām 20 sekundēm kārtīgi izmaisot). Kad tā izkususi, kārtīgi izmaisa, lai izšķīst visi šokolādes gabaliņi, lej šokolādi konditorejas maisiņā, nogriež mazu galiņu (~ 2 mm), caur kuru uz “zeltītās” acetāta plāksnes zīmē mežģīni. Brīvā stilā. Atstāj to uz ~ 10 minūtēm, lai tā nedaudz sastingst.
19. Izņem torti un apliek acetāta plāksni apkārt tortei – uzmanīgi piespiežot pie tortes sāniem. Liek to atkal uz ~ 20 minūtēm ledusskapī.
20. Pēc laika torti izņem, noņem acetāta lentu un dekorē tortes virsmu pēc ieskatiem: zelta šokolādes bumbas, kumguāts, rozmarīns un krēma rozītes.
Uzturvērtība visai porcijai ( 2269 g) OB = 165,6 g, OH = 436 g, T = 149 g, Kcal = 3750
Uzturvērtība 100 g
OB = 7,5 g
OH = 19,8 g
T = 6,7 g
Kcal = 170
Atbildēt