Torte “Saulgrieži”
Krāsaina kā omītes austs paklājs, svaiga, uzmundrinoša kā Jāņu dienas rīts – tāda bija mana Līgo dienas kūka!
Sastāvdaļas ( diametrs 18 cm)
Pamatnei
19 gab ( 158 g) cepumi “Dāmu pirkstiņi” Savojardi
50 g žāvētas plūmes
250g pilngraudu cepumi “Belvita” ar zemeņu pildījumu
Aprikozu biezenim (400 g netto svars)
400 g svaigas aprikozes (svars bez kauliņa)
~30 g ūdens
Saldinātājs
Ķiršu kārtai ( 350 g netto svars)
400 g ķirši (jau atkaulots svars)
10 g kukurūzas ciete
Saldinātājs
Pildījumam
500 g kulinārijas biezpiens “Baltais”
250 g svaigais siers “Ricotta Lago Maggiore” (6%)
400 g gatavais aprikozu biezenis
100 g zemenes
100 g nektarīni
16 g vaniļas cukurs ( dr .Quther)
Saldinātājs
40 g želatīns (Santa Maria) + 200 g ūdens
Tortes virsmai
360 g svaigas zemenes
Pagatavošana
1. Vispirms žāvētās plūmes, ja tās jau nav ļoti mīkstas aplej ar karstu ūdeni un noliek malā uz 15 minūtēm.
Gatavo pamatni
2. Sablendē cepumus Belvita ar žāvētājām plūmēm. Izveidojas lipīga, mitra masa. Ieliek masu ledusskapī, kamēr gatavos pārējās sastāvdaļas.
Gatavo aprikozu biezeni (~400 g netto svars)
3. Aprikozēm izņem kauliņu, sagriež 4 daļās un liek katliņā pievienojot nedaudz (~30 g) ūdeni, saldinātāju pēc nepieciešamības. Aprikozes savāra un sablendē, atdzesē.
Gatavo ķiršu pildījumu
4. Ķiršus liek katliņā, pievieno saldinātāju, kukurūzas cieti un maisot uzvāra. Masa sabiezē. Noliek malā, atdzist.
Gatavo pildījuma masu
5. 40 g želatīna aplej ar 200 g auksta ūdens un noliek malā uzbriest.
6. Liek traukā 400 g sagatavoto aprikozu biezeni, 500 g kulinārijas biezpienu “Baltais”, 250 g svaigo sieru “Ricotta”, vaniļas cukuru (16 g) un saldinātāju. Visu sakuļ.
7. Sagriež smalki 100 g zemenes un 100 g nektarīnus un iemaisa aprikozu-biezpiena masā. Atsevišķi sagatavo (nogriež zaļo daļu) vienāda lieluma, skaistas zemenes (~ 360 g).
Gatavo torti
8. Uz pamatnes liek sablendēto cepumu – plūmju masu. Es izmantoju 18 cm diametra metāla riņķi. Masu izlīdzina, pieblietē. Uzmanīgi noņem metāla riņķi. Apliek apkārt metāla konditorejas riņķi, kuram pa iekšpusi apliek acetāta plāksni.
9. Pa iekšpusi stāvus ( ne virsū uz pamatnes, bet blakus) izkārto cepumus ( lai tos vieglāk novietot stāvus – tiem nedaudz apgriež ar asu nazi apaļos galiņus) un piespiež pie lipīgas pamatnes.
10. Izkausē želatīnu un iemaisa krēmā. Masu kārtīgi izmaisa un atstāj, lai tā paliek biezāka un sāk stingt.
11. Uz pamatnes lej pusi ( ~ 750 g) no biezpiena – aprikozu masas.
12. Virsū uzmanīgi izkārto ķiršu masu. Bet pa virsu pārlej atlikušo aprikozu biezpiena masu. Virspusē krēmā iespiež zemenes. Torti liek sastingt ledusskapī.
Uzturvērtība visai porcijai ( 2424 g) OB = 145 g , OH = 292 g, T = 26 g, Kcal = 2006
Uzturvērtība 100 g
OB = 5,8 g
OH = 12 g
T = 1 g
Kcal = 81
Atbildēt