Torte “Nomet lieko_3”
Tradīcijas turpinot. Pēc diezgan liela pārtraukuma, jau trešo gadu pēc kārtas es atkal atkal organizēju savas Veselīga un aktīva dzīvesveida nometnes “Nomet lieko”! Ļoti gribējās arī šoreiz pagatavot kaut ko skaistu, krāsainu…
SASTĀVDAĻAS
Biskvītam (18 cm)
1 gatavs banāns (135 g)
60 burkāns
70 g piens
20 g eļļa
100 g milti ( p/g kviešu milti)
1 ēd.k citronu sula
1 tējk.kanēlis
1/2 tējk.soda
Biskvīta piesūcināšanai
15 g ūdens+medus
Pildījums – persiku biezenis
12 lieli, gatavi persiki ( kopsvars 2 kg)
8 g vaniļas cukurs
250 g svaigais siers Ricotta Lago Maggiore (6%, pērku Maximā)
Saldinātājs pēc izvēles
50 g želantīns
300 g piens (vai ūdens)
Augļu “līmei”
100 g ūdens +4 g agars
Bet var arī līmēt tos klāt ar izkausētu šoko.
Dekorēšanai: ~ 700 -800 g dažādas ogas, augļi (zemenes, avenes, mellenes, kumguats, mandarīni, pitaija, ķirši, vīnogas)
Želejai
1000 g ūdens
50 g želatīns
Citronu sula no 1/2 citrona (~60 g)
Saldinātājs
8 g vaniļas cukurs
SKOČS
PAGATAVOŠANA
Tortes pamatideja ņemta no šīs receptes: https://www.youtube.com/watch?v=zBVsiyMGICIGatavo biskvītu
1. Sajauc visas sastāvdaļas biskvītam un cep biskvītu 18 cm diametra formā, ~ 30minūtes 170-175 grādos. Atdzesē. Biskvīta virsiņu (cepurīti) nogriež/nolīdzina. Pārgriež uz pusēm.
Gatavo persiku biezeni (gatavs svars ar 2 sagrieztiem persikiem 1840 g)
2. Persikus blanšē: tiem nedaudz iegriež miziņu un liek traukā ar vārošu ūdeni uz ~10-15 minūtēm. Tie kļūst mīksti un tiem ir viegli noņemama miziņu. Tos nomizo. 2 persikus atliek malā.
3. Pārējos persikus sagriež mazākos gabalos, liek katlā pievienojot 70 g ūdens, vaniļas cukuru un saldinātāju pēc nepieciešamības. Tos karsē/vāra ~ 15 min, līdz tie kļūst mīksti. Sablendē, atdzesē.
4. Atdzisušam persiku biezenim pievieno Ricottu, izmaisa un sablendē . Iemaisa mazos gabaliņos sagrieztus atliktos 2 persikus.
5. Uzbriedina želatīnu: aplej to ar aukstu ūdeni/ pienu.
6. Pirms tortes likšanas kopā: izšķīdina karsta ūdens peldē un pievieno persiku biezenim. Liek ledusskapī, lai tas sāk nedaudz (pavisam nedaudz stingt/biezēt).
GATAVO TORTI
7. Liek biskvītu uz pamatnes, kurš uzlikts uz dubulta, vai pat trīskāršā salocīta follija. Metāla riņķa “dibenam” apkārt apliek- un paceļ uz augšu maliņas ( ~ 3cm) trīskārši salocītu folliju, un nostiprina/aplīmē to vēl papildus ar skoču (skat.attēlu), lai biezenis neiztecētu, kad to lies virsū. man sanāca 20 cm diametrs). Iekšpusē konditorejas riņķim liek acetāta loksni. Biskvītu piesūcina ar medus ūdentiņu (~ 15 g) .
8. Uz biskvīta liek 1/2 no persiku biezeņa, kas sācis jau nedaudz stingt. Ieliek uz minūtēm 20 ledusskapī.
9. Izņem- liek vidū otra biskvīta pusīti un pārlej pāri atlikušo persiku biezeni. Tortes formu pārklāj ar pārtikas plēvi un liek formu ledusskapī vismaz uz 6h.
Gatavo augļus un želeju
9. Pirms tam labi būtu laikus sagatavot 1000 g vārīta auksta ūdens. Uzbriedina želatīnu: aplej ar 200 g auksta ūdens no sagatavotajiem 1000 g. No citrona izspiež citronu sulu un uzvāra to kopā ar citiem 200 g ūdens, saldinātāja un 8 g vaniļas cukura. Atdzesē un pievieno atlikušajiem 600 g.
10. Izšķīdina želatīnu mikroviļņu krāsnī un pievieno sagatavottajam citronu sīrupam. Noliek malā.
11. Gatavo augļus: uzklāj papīra dvieļus, uz kuriem liks sagrieztos augļus, lai papīra salvetes uzsūc augļu lieko šķidrumu (lai vieglāk tos pielīmēt pie tortes)
12. Sagriež augļus, ogas.
13. Vāra “līmi”: 100 g ūdens pievieno 4 g agaru un uzvāra. Vāra 1 minūti. Atdzesē nedaudz.
14. Izņem torti no ledusskapja. !!! Ātrāk to neņem laukā, jo tortei ir jābūt aukstai (lai agars “nostrādātu” un augļi labi pieliptu). Noņem uzmanīgi no tortes konditorejas riņķi, plēvi/ vai folliju. Pārliek torti uz jaunas pamatnes: 2-kārši krustu šķērsu salocīta follijas (to vajadzēs atkal aplikt metāla konditorejas riņķi, lai neiztek želeja)
15. Ņem augļus un sākot no apakšas, pamērcējot “līmē” piespiež pie tortes sāniem (pielīmē). Kad sāni pabeigti, augļus kārto pa virsu.
16. Apkārt tortei apliek acetāta lentu, piespiež, nostiprina ar saspraudēm maliņas. Apkārt atkal liek konditorejas riņķi un savelk. Tam apkārt apakšā apliek 3 kārši salocītu folliju- noslēdzot apakšu, lai nekas neizlītu pa apakšu, kad pildīs tortes formu ar sīrupa želeju. Folliju atkal nostiprina ar skoču.
17. Nogaida, līdz sīrupa želeja sāk nedaudz biezēt un uzmanīgi ar lielāku karoti iesākumā lej želeju gar sāniem kādu 2 cm augstumā. Liek ledusskapī, lai sastingst uz kādām minūtēm 15-20.
18. Izņem torti un turpina piepildīt sānus un tortes virsmu ar sīrupa želeju līdz visi augļi “noslīkuši” želejā. Torti liek ledusskapī sastingt. Un no rīta izbaudam no sirds šo skaistumu!
Uzturvērtība visai porcijai (4686 g) OB = 153,2 g, OH = 392,1 g, T =39 g, Kcal = 2720
Uzturvērtība 100 g
OB = 3,3 g
OH =8,5 g
T = 0,8 g
Kcal = 60
Atbildēt