Torte “Bounti”_2
Ilgi domāju kādu tortīti pagatavot savai mīļajai māsiņai uz dzimšanas dienu. Mana izvēle krita uz šokolādi…kokosu…Jā! Perfekts salikums!
Sastāvdaļas (diametrs 25 cm)
Biskvītiem (1610 netto svars, 374 g nogrieztas cepurītes, tortei palika 1083 g)
6 olas
240 g piens, vai kefīrs (2,5 %)
80 g sviests (vai eļļa)
600 g cukini
80 g kakao
100 g eritritols
Vaniļas ekstrakts
3 tējkarotes (15 g) cepamais pulveris
Saldinātājs, ja gribas intensīvāku saldumu ( bet to pēc izvēles, vai var arī likt vairāk eritritolu)
300 g milti ( es izmantoju 150 g kviešu pilngraudu miltus un 150 g a/l kviešu miltus, bet var tikai p/g miltus)
Šokolādes krēmam (izmantoju 1300 g)
600 g RED melnā šokolāde bez cukura
800 g kokosriekstu piens (18%)
Kokosriekstu krēms pildījumam (740 g netto svars, izmantoju 650 g)
400 g kokosriekstu piens light (7,1 %)
200 g piens (2,5%)
3 olu dzeltenumi
50 g kukurūzas ciete
50 g kokosriekstu skaidiņas
Saldinātājs, vaniļa
Dekors
50 g baltā šokolāde
Rafaello 8 gab.
Glazūrai
70 g melnā šokolāde bez cukura
55 g piens
Pagatavošana
Cepam biskvītus
1. Sarīvē cukini uz vidēji smalkas rīves. Nedaudz uzber sāli un noliek atsuloties.
2. Olas sakuļ ar eritritolu. Pievieno, kakao, pienu, izkausētu sviestu. Sakuļ. Iemaisa nospiesto cukini.
3. Pievieno izsijātus pilngraudu miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri. Visu sajauc un noliek malā, uz ~ 15 minūtēm, lai mīkla nedaudz piebriest.
4. Mīklu sadala uz 3 daļām, vai cep vienu biezu biskvītu un, tad sagriež 3 biskvītos. Liek līdz 160 – 170 grādiem (jo biezāka mīkla, jo ilgāk un zemākā t jācep, lai tas izcepas viss cauri) uzkarsētā cepeškrāsnī un cep ~ 30-35 minūtes. Es cepu 3 atsevišķās formās un liku 175 grādus. Atdzesē, ietin pārtikas plēvē un uz nakti (ieteicams) liek ledusskapī. No rīta atdzisušiem nogriež lieko – “cepurītes”, kuras salauž gabaliņos un liek kaltēties cepeškrāsnī. Pēc tam saberžot at drupačām var aplīmēt tortes sānus.
Vai arī izveidot gardas, veselīgas konfektes pievienojot, samaltus riekstus, biezpienu, vai krēmsieru, vai izkausētu bezcukura šokolādi, žāvētus augļus un saveļot bumbiņas.
Gatavo kokosriekstu krēmu
5. Katliņā lej pienu, pievieno olu dzeltenumus, kukurūzas cieti un skaidiņas.
6. Visu samaisa un liek uz plīts. Maisot karsē, kamēr krēms sabiezē. Noliek malā atdzist – uzklājot pārtikas plēvi tā, lai tā skar krēmu (lai neveidojas plēve).
Gatavojam šokolādes krēmu
7. Kokosriekstu pienu lej katliņā un uzkarsē |(neuzvāra!).
8. Pievieno gabaliņos salauzītu šokolādi. Izmaisa līdz masa kļūst viendabīga. Vēl šķidro krēmu pārlej vai, nu, kādā traukā un nosedz ar pārtikas plēvi tā, lai tā skar krēma virsmu, vai uzreiz pārlej konditorejas maisiņā, atdzesē un liek ledusskapī. Tas ir obligāti, tikai tajā krēms paliks stingrs.
Liekam kopā torti
9. Uz pamatnes, uz kuras liks torti, liek pirmo biskvītu. Apkārt tam apliek konditorejas gredzenu un pa iekšpusi acetāta plāksni – savelk ar biskvītu.
10. Apkārt pa apli izspiež šokolādes krēmu (~ 300 g) . Pa vidu biskvītam aplī liek 1/2 no kokosriekstu krēma (~300 g). Izlīdzina un liek virsū otru biskvītu. Atkārto tās pašas darbības ar otru biskvītu.
11. Uzliek virsū trešo biskvītu, piesūcina ar sīrupu un uzklāj krēma kārtu (~ 150 g). Pārējo atstāj rītam, tortes sāniem un izlīdzināšanai.
12. Tortes formu pārklāj ar pārtika plēvi (lai neapkalst krēms). Torti liek ledusskapī vismaz uz 5-6 h. Es atstāju uz nakti.
No rīta
Pagatavo šokolādes glazūru
12. Trauciņā lej 50 g pienu, kuram pievieno 8 g želatīnu un atstāj uzbriest.
13. Citā katliņā lej atlikušos 150 g piena un pievieno 25 g sauso pienu, samaisa, lai sausais piens nedaudz “izmirkst”.
13. Pievieno kakao, saldinātāju, vaniļu un maisot ar konditorejas slotiņu karsē un uzvāra, līdz masa nedaudz sabiezē.
14. Karstajā kakao masā iemaisa uzbriedušo želatīnu un maisa, līdz tas izšķīst un kakao glazūra paliek viendabīga. Noliek malā atdzist, bet pirms tam iesaku to izlaist caur sietiņu, lai glazūra būtu gluda bez kunkulīšiem. Un uzklāj uz glazūras trauka pārtikas plēvi tā, lai tā pieskartos siltajai masai (tā neveidosies plēvīte atdziestot). Glazūru gaida, kamēr tā atdzisīs līdz 30-32 grādiem, tad to uzlej uz tikko no ledusskapja izņemtas, aukstas tortes. Liek atpakaļ ledusskapī, lai glazūra sastingst.
15. Izņem torti no ledusskapja
16. Uzklāj krēmu uz tortes sāniem. Izlīdzina, kamēr malas gludas.
17. Dekorē pēc sirds patikas. Man baltās šokolādes “mežģīne”.
Uzturvērtība visai tortei ( 3000 g) OB =129 g, OH = 495 g, T = 421 g, Kcal =6226
Uzturvērtība 100 g (bez dekoriem: baltās šokolādes dekora, šokolādes glazūras pa virsu un Rafaello)
OB = 4,2 g
OH = 16,3 g
T = 13,8 g
Kcal = 205
Uzturvērtība 100 g (AR dekoriem: baltās šokolādes dekoru, šokolādes glazūru pa virsu un 8 gab. Rafaello)
OB = 4,4 g
OH =17,6 g
T = 15,1 g
Kcal = 221
Atbildēt