Kāpēc nedrīkst no savas ēdienkartes izslēgt taukus?
Daudzi, no mums, cenšoties samazināt lieko svaru, pirmais, ko dara – atsakās no produktiem, kas satur taukus. Līdz ar to izdarot ļoti lielu kļūdu – jo taukus nekādā gadījumā nedrīkst izslēgt no ikdienas ēdienkartes.
Taukiem ir liela nozīme mūsu organisma darbības regulēšanā. Pirmkārt, jau tauki ir enerģijas avots, kas tik ļoti nepieciešama ikvienam normālam cilvēkam, lai ikdienā varētu normāli strādāt, sportot. Saņemt līdzvērtīgu enerģiju no olbaltumvielām un taukiem nav iespējams.
!!! Daudzi no vitamīniem (A, E, B2, D, K) un mikroelementiem (kalcijs, magnijs) bez tauku klātbūtnes organismā nemaz nespēj uzsūkties, kas, savukārt var novest pie to deficīta, kā rezultātā mums parādās grumbas, āda kļūst ļengana, sašļūk, sāk izkrist mati, sāk plaisāt un šķelties nagi.
Turklāt tauki – ir svarīgs ķēdes posms, dažu hormonu izstrādē un jaunu šūnu veidošanās, tie nodrošina uzturvielu transportēšanu caur šūnu membrānām un palīdz uzturēt mūsu imūnsistēmas funkcijas.
Ja cilvēks nepietiekošā daudzumā uzņem taukus:
- tiek traucēta nervu un sirds-asinsvadu sistēmas, aknu darbība;
- pasliktinās redze;
- sāk mainīties ādas ķīmiskais sastāvs;
- Sāk samazināties fiziskā aktivitāte un pretošanās iespēja dažādām slimībām – novājinās imūnsistēma.
Bet pats galvenais – ja cilvēks regulāri nesaņem pietiekošā daudzumā taukus – tiek traucēta vielmaiņa, kā rezultātā tauku slānis tikai palielinās.
Neaizmirsīsim, ka tieši tauki sniedz mūsu ķermenim siltumu, turklāt tauku slānis pasargā mūsu iekšējos orgānus no dažādiem triecieniem, sitieniem – krītot vai straujās, asās kustībās.
Dažus gadus atpakaļ pastāvēja teorija, kuras piekritēji no savas ēdienkartes gandrīz pilnībā izslēdza taukus-pamatojot, to ar to, ka tauki izraisa aterosklerozi. Un tikai pavisam nesen tika pierādīts ka tauki-tieši pretēji, satur mikroelemtus, kas mazina iespēju saslimt ar aterosklerozi.
Protams, tauki atrodas izslēdzamo produktu augšgalā, jo visi, kas seko savam svaram visvairāk izvairās un baidās tieši no tauku liekas uzņemšanas. Tomēr, pilnīga atteikšanās no taukiem, kā arī to pārmērīga uzņemšana var novest pie nopietnām veselības problēmām. Būtiski ir nepārsniegt nepieciešamo diennakts devu un priekšroku dod augu valsts taukiem.
Pārmērīga tauku uzņemšana var novest pie nopietnām veselības problēmām (aptaukošanās, aknu un aizkuņģa dziedzera darbības traucējumi, utt.), tādēļ veselam cilvēkam optimālais tauku daudzums būtu ap 40-80 gr dienā. Atkarībā no cilvēka fiziskajiem parametriem. Tieši šis daudzums būs pilnīgi nekaitīgs, turklāt nodrošinās organismu ar tam nepieciešamajām uzturvielām.
Dažus gadus atpakaļ pastāvēja teorija, kuras piekritēji no savas ēdienkartes gandrīz pilnībā izslēdza taukus-pamatojot, to ar to, ka tauki izraisa aterosklerozi. Un tikai pavisam nesen tika pierādīts ka tauki-tieši pretēji, satur mikroelemtus, kas mazina iespēju saslimt ar aterosklerozi.
Jā, piekrītu, arī es pieļāvu šo kļūdu, bet labi , ka laikus sapratu, ka tas nav prāta darbs…
Bez ogļhidrātiem nebūs muskuļu
Kā neēdot cūkgaļu, necepot eļļā, neēdot maizītes (līdz ar to desas, sviestu margarīnu utt) var uzņemt pietiekami daudz taukus ikdienas uzturā, jo ja mēģina uzņemt tikai ar riekstiem, tad tas diezgan dārgi sanāk uz diviem cilvēkiem ģimenē? Zivis arī netiek baigi ēstas, tik tiešām ļoti reti. Dienas sākumā brokastu putrai tiek pievienota 1t.k. linsēklu eļļa un 1 t.k. vinogu kauliņu eļā, kā arī dienas laikā tiek apēsti pekanrieksti kādi 20grami.
Ēdam veselīgi grāmatā rakstīts, ka vidēji dienā vīrietim ir jāuzņem 95g tauki, bet sievietei 75g tauki, bet mēs man liekas, ka abi divi uzņemam par maz ar savu “netaukaino” ikdienas uzturu.
ļoti vajag Inetiņ tavu palīdzību, jo esmu diezgan apjukusi šajā tauku jautājumā. It sevišķi, ka sievietei grūtniecība slaikā esot vēl vairāk labos taukus jāuzņem nekā parasti (mēs tagad mēģinām tikt pie bērna).
Jūsu nosauktie tauki-visi ir “sliktie tauki”….!!! Extra virgin olīveļļa pie salātiem: 2 ēdamkarotes dienā (34-35gr ) būs jau gandrīz tievētājas dienas norma (35 gr tauku)+ rieksti+avokado +zivis.Savākt elementāri un nav tik dārgi.
Kuri manis nosauktie tauki ir “sliktie tauki”? Tad tik tiešām vīrietim 95g un sievietei 75g tauki jāuzņem vai arī tajā grāmatā ir nedaudz kļūdains info? Jo esmu izmantojusi tavus kalkulatorus šajā mājas lapā un tur figurē citi skaitļi (~0.7grami uz vienu kg).
Cūkgaļa, desa, margarīns,viss,kas cepts eļļā….
https://www.edunsporto.lv/2011/11/labakie-olbaltumvielu-oglhidratu-un-tauku-avoti/
Galvenais nelietot pārāk daudz sālu un eļļu!
Galvenais nelietot produktus, kas satur daudz ogļhidrātus un taukus (cukurs+tauki): cepumi, končas, bulciņas, kūciņas…
Inetiņ, jautājums par pūšamo eļļu. Lietoju extra virginija olīveļlu no 250 gr pudelītes ar pulverizatoru. Cik daudz rēķināt eļļu pie apēstās produkta ,ja pannā “iešņaucu” 4 pūtienus eļļas ( uz katru debess pusi pa vienam ) un apsildu vakardienas tvaicēto puķkāpostu rozetītes?
Grūti teikt…kādi 10 gr varbūt…Bet domāju, ka Jums to gr dēļ, nav vērts “skaldīt” matus…:)
Jā, un pie viena arī par ūdeni. Ieleju 200 gr ūdeni uz 50 gr sausām auzu pārslām, bet kad zem vāka izsutušas pārslas – ūdeņa vairs tur nav. Vai ūdeni skaitīt pie putras porcijas vai tikai sauso pārslu uzturvērtību?
Nevajag rēķināt. Uzturvērtību skaita sausam produktam. Bet ūdenim ir 0 kcal.
Skaidrs , paldies!
Ar ko labāka ir kokosrielstu eļļa, jo daudzās receptēs norādīta tieši kokosriekstu eļļa?
Pēc enerģijas tik pat kal, cik citās eļļās.
Un ar ko labāki ir rīsu milti no pilngraudu citiem miltiem?
Es neesmu nevienu brīdi teikusi, ka kokosriekstu eļļa ir labāka par citām. Ne jau viss atdurās kcal…Ar kokosriekstu eļļu ir patīkami cept konditorejas izstrādājumus. Tā ir dabīga, betz pievienām vērtībām, un man patīk tās aromāts, kas izceļ konditorejas cepumu. Tā ir vieglas un patīkamas konsistences.
Tāpat ne vienu brīdi neesmu teikusi, ka rīsu milti ir labāki par citiem pilngraudu miltiem. Ja pamanījāt, es receptēs vienmēr pierakstu blakus (vai jebkuri citi pilngraudu milti).Rīsu (un kukurūzas milti) ideāli der tiem, kas nepanes glutēnu. Es tos bieži izmantiju, jo man iepatikās kā tie “uzvedas”, izskatās ar tiem strādājot: maiga, smalka konsistnece, ko nevar teikt par kviešu vai auzu pilngraudu miltiem.Tie ir smagāki, blīvāki. Katram konditorejas izstrādājumam derēs labāk vieni vai otri milti. Ir izstrādājui, kuros izmantoju tikai kviešu pilngraudu vai rudzu pilngraudu miltus.