Sāļais pīrāgs ar lasi un dārzeņiem
Sastāvdaļas pamatnei
200 gr prosa
150 gr olu baltums
4 olas
nedaudz sāls, pipari
Virsmai
340 gr paprika
190 gr puravs
380 gr kabacis
360 gr marinēts gurķis
4 daiviņas ķiploks
360 gr Tējas siers
200 gr a/k lasis
Pārliešanai
200 gr Grieķu jogurts
1000 gr olu baltums
Garšvielas, nedaudz sā
Pagatavošana
Prosu apvāra. Atdzesē.Papriku, puravu, gurķus, lasi sasmalcina. Sieru, kabaci sarīvē.Ķiploku izspiež ar ķiploku spiedi.Visas sagrieztās, sarīvētās sastāvdaļas sajauc (no gurķiem un kabačiem nospiež lieko sulu). Prosu sablendē ar olām un olu baltumiem.Liek uz plāts.Pa virsu pārber visas sastāvdaļas.Jogurtu sakuļ ar olu baltumiem un garšvielām. Pārlej pāri. Liek cepties ~ 150 grādos.Cepu diezgan ilgi: 2,5 h. Jau gatavam var pārkaisīt sarīvētu pikantu sieru.
Uzturvērtība 100 gr
OB = 8,6 gr
OH = 5,9 gr
T = 2,1gr
Kcal = 79
Sveiki, Ineta!
Man jautājums par picu pamatnēm – vai var izmantot speltas kviešu miltus? Un kā ar parastiem pilngraudu miltiem? Varbūt picai var pagatavot lavašveidīgu pamatni no minētajiem miltiem sajauktiem ar ūdeni un sāli? Es šādi cepu plānās pankūkas un gatavoju no tām tortiljas ar vistas fileju. Vai tas skaitīsies veselīgi? Un vēl jautājums par rīsu miltiem? Kā ar tiem? Paldies jau iepriekš!
Ooo, cik izsmeļoši! Paldies!
Protams, var. Būs veselīgi.:) Par speltas miltiem: “Daudzu gadu garumā veiktie pētījumi apliecinājuši, ka speltas kviešu uzturvērtība ir daudz lielāka nekā mīkstajiem kviešiem. Daudzviet Eiropā tie jau nodēvēti par dabas medikamentu un cilvēka veselības graudaugu, jo satur faktiski visas cilvēkam nepieciešamās barības vielas, turklāt tās ir sabalansētās attiecībās,” stāsta pētniece kviešu selekcijā.
Speltas kviešos ir augsts olbaltumvielu saturs (14–24,8%,) vairāk neaizvietojamo olbaltumvielu, minerālvielu un vitamīnu nekā mīkstajos kviešos, daudz šķiedrvielu un taukskābju. Šo kviešu cietei ir augsts amilopektīna saturs, kas palīdz sabalansēt holesterīna saturu asinīs, aizkavē iekaisuma procesus, uzlabo asinsreci un stabilizē organisma imūnsistēmu; to izstrādājumi piemēroti diabēta slimniekiem, palīdz ārstēt kuņģa un zarnu iekaisumus, tiek rekomendēti aterosklerozes, sirds–asinsvadu slimību un cukura diabēta profilaksei, nostiprina nervu sistēmu un darbojas kā antidepresanti.
Tāpat kā pārējās kviešu šķirnes, arī plēkšņu kvieši satur glutēnu, taču speltas graudu glutēns ir piemērots cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret parastajiem kviešu produktiem. Atsevišķas speltas kviešu šķirnes izmantojamas arī celiakijas slimnieku pārtikai.
Speltas kviešu miltiem ir pelēka nokrāsa, ko rada polifenolu klātbūtne, no funkcionālās pārtikas viedokļa tie pastiprina bioloģisko aktivitāti.
Olbaltumvielu daudzums šajos graudos ir 9–27%, bet lizīna daudzums – 2,2–3,37%, neaizvietojamo aminoskābju daudzums – 30%, aizvietojamo – 70% olbaltumvielu satura. Šie visi rādītāji pārspēj mīkstos kviešus.
Pati nelietoju nevienu kviešu miltu izstrādājumu.Tādēļ arī receptēs, diemžēl to nav. Ir slikta pašsajūta pēc tam. Visi pilngraudu milti ir augstvērtīgi produkti. Bet esmu izmantojusi gan auzu pilngraudu miltus, gan rudzu (izņemot kviešu).