Ir sācies ogu laiks, un tā vien prasās gandrīz vai katru dienu ieskriet tirgū pēc tām… Bet jau rītdien Līgo vakars, tādēļ laikam daudzi no mums šodien domās par rītdienas svētku galdu. Līdz ar to, varbūt kādam noderēs varen gards un puncim nekaitīgs gardums izmantojot šobrīd pieejamās saldās vasaras ogas.

 

 

 

Sastāvdaļas
750 gr vājpiena biezpiens
5 olas
5 ēd.k kukurūzas ciete
130 gr kefīrs (man bija Dundagas vājpiena, pērku RIMI ”Lauku sētā”)
100 gr dabīgais jogurts Skyr
Saldinātājs pēc vajadzības
Vanilīns, cepamais pulveris (1 tējkarote)
50 gr kukurūzas milti
~ 350 gr zemenes / 125 gr avenes
Pagatavošana ar zemenēm
Visas sastāvdaļas izņemot, zemenes sablendē viendabīgā masā. Lej masu silikona formā, kārto pa virsu, uz pusēm sagrieztas zemenes, iespiežot tās nedaudz mīklā un cep ~150-160 grādos gatavu. Man tas sacepumama ar zemenēm aizņēma diezgan ilgu laiku, ~1,5h, ja ne vairāk, jo mīkla nebija pārāk bieza un zemenes sulojās ilgi. Bet sacepums iznāca sulīgs, maigs un gards. Un galvenais, ka nekaitīgs mūsu vēderiem.

Pagatavošana ar avenēm
Sacepumā ar avenēm rīkojos nedaudz savādāk, kā ar zemenēm un pašas ogas bija arī mazāk pa virsu (125 gr). Un cepu šoreiz 175 grādos.
Olām atdala baltumus no dzeltenumiem. Visas sastāvdaļas izņemot, avenes un olu baltumus sablendē viendabīgā masā. Olu baltumus sakuļ stingrās putās. Olu baltumu uzmanīgi iemaisa biezpiena masā un mīklu  liek silikona formā. Pa virsu kārto avenes, iespiežot tās mīklā un cep ~175 grādos gatavu. Šoreiz  tas aizņēma ~1 h.

Visa pīrāga ( ar avenēm, ar zemenēm sanāk nedaudz mazāka) uzturvērtība (1495 gr)
OB=203 gr
OH = 145 gr
T = 37 gr
Kcal = 1730

Uzturvērtība 100 gr

OB=13,5 gr
OH =9,7 gr
T = 2,4 gr
Kcal=115