Kādēļ profesionālie dietologi Dikāna diētu uzskata par pašu bīstamāko diētu un kādēļ  80% notievējušo ar šo diētu, svars atgriežas?

Pati bīstamākā diēta

Dikāna diētas autors — marokāņu  izcelsmes francūzis Pjērs Dikāns (Pierre Dukan) , dzimis 1941 gadā. Miljoniem cilvēku pieturas pie viņa izstrādātās diētas, bet biznesa apmēri pārdodot grāmatas un brenda produktus mērāmi  ar ~ 100 mlj Euro gadā.
Franču doktoru organizācija atklāti apvaino Dikānu, ka viņš medicīnu padarījis par biznesu, nerūpējoties par tievētāju veselību.  Bet Britu doktoru aosciācija jau 3 gadus pēc kārtas viņa diētu uzskata par vienu  no 3-ām  pasaulē bīstamākajām diētām, un iesaka no tās izvairīties.

Dikāna diēta: pamatnosacījumi

Dikāna diētas popularitāte ir viegli saprotama – tā neprasa kcal skaitīšanu un atteikšanos no ēdiena. Lai zaudētu lieko svaru, ir nepieciešamas vienkārši pieturēties pie diētas pamatprincipiem un ēst noteiktus produktus: tā pieļauj uzturā lietot 100 produktus. No kuriem 72 satur olbaltumvielas, bet 28 ir dārzeņi.

Dikāna diētas pamatprincipi: akcents tiek likts uz produktiem  ar augstu olbaltumvielu daudzumu,  paaugstinātu šķiedrvielu uzņemšanu uzturā un maksimāli ierobežojot  tauku un ogļhidrātu uzņemšanu. Būtībā tā ir diēta ar augstu olbaltumvielu  un mazu tauku saturu.

Faktiskās kļūdas

Sāksim ar to, ka Dikāna grāmatā ir daudz absurdu apgalvojumu. Tiek apgalvots, ka tīrs ūdens un proteīns iznīcina celulītu un viņa diēta “pārvērš taukus glikozē” – ir acīmredzami, ka abiem šiem apgalvojumiem nav zinātniska pamatojuma.

Piemēram, Dikāna diēta aizliedz lietot spinātus, pamatojot šo aizliegumu ar to, ka tie satur cukuru – kaut realitātē spinātos ir tikai nieka 3,6 gr OH uz 100 gr. Tajā pašā laikā neuzliekot nekādus ierobežojumus uzturā lietot vājpienu, kaut  glāze šī dzēriena satur 13 gr OH.

Atteikšanās no taukiem – vai tas ir pareizi un labi?

Viena no diētas pamatnostādnēm – stingra tauku ierobežana uzturā. Bet Dikāna kungs ir   absolūti aizmirsis, par  tādu faktu kā: lai organisms normāli funkcionētu  cilvēkam dienā nepieciešams uzņemt kā minimums  40-50 gr tauku.

Turklāt, maztauku produktu lietošana ikdienā novedīs pie tā, ka organisms nesaņemot nepieciešamo tauku daudzumu dienā pārstās uzsūkt sevī  taukos šķīstošos vitamīnus (piemēram, vitamīnu D), kas savukārt ierobežos kalcija un citu minerālvielu uzsūkšanos.

Ātrie un lēnie ogļhidrāti

Dikāns ogļhidrātus, ko satur dārzeņi un pilngraudu produkti attiecina pie “lēnajiem ogļhidrātiem”, ar  to norādot, ka šie ogļhidrāti organismā uzsūcas pakāpeniski, atšķirībā no tiem ogļidrātiem, ko satur milti un cukurs.

Patiesībā vairākos dārzeņos esošie ogļhidrāti paaugstina cukura līmeni asinīs daudz ātrāk, nekā tīrs cukurs. Bet organismam attiecībā uz insulīna līmeņa celšanos patiesībā nav atšķirības: kāda maluma graudi vai milti tie ir: pilngraudu vai parastie.

Attiecība 5:3:2

Pamatojoties uz to, ka sievietes piena sastāvs ir proporcijās: 5:3:2 (ogļhidrāti, tauki, olbaltumvielas), Dikāns izsecina, ka šī ir  “ideāla prporcija” un ir visvairāk piemērota pieaguša cilvēka ēdienkartē.

Svarīgi ir atzīmēt, ka tādu pētījumu, kas šo faktu apstiprinātu nav. Un šis apgalvojums ir tikai Dikāna kunga viedoklis. Pat, ja šīs proporcijas ir ideālas zīdainim, tas absolūti nenozīmē, ka tā ir piemērota  pieaugušam cilvēkam.

Kāpec tad, Dikāna diēta tomēr “strādā”?

Acīmredzami, ka jebkura kontrole par uzņemtajiem produktiem ir labāka, nekā pilnīga bezkontrole. Par cik diētas ēdienkarte sastāv no veselīgiem produktiem, tā tiešām strādā īslaicīgā periodā. Lai gan patiesībā šo tievēšanu varētu nodēvēt par “ekstrēmo notievēšanu”.

Diemžēl, diēta absolūti nemaina cilvēka ēšanas paradumus, jo, kā pierādīja masveida pētījumi/aptaujas, vairāk kā 80%  no 5000 notievējošo cilvēku ir atgriezušies pie sava sākuma svara.

Profesionālie  dietologi  Dikāna diētu uzskata par pašu bīstamāko un neatbalstāmāko diētu Pasaulē. Drastiskā svara zaudēšana , ko izraisa atteikšanās no taukiem un ogļhidrātiem nav ilglaicīga – 80%  cilvēku diētas laikā zaudētais svars atgriežas.

Kādas veselības problēmas var rasties šīs diētas laikā?

Uz šo jautājumu atbild kāds, diemžēl,  anonīms lasītājs ārsts – ķirurgs, kurš bija patiesi  ieinteresējies par šo diētu (domāju, ka ir vērts viņā ieklausīties) –un viņa secinājumi / viņš raksta:

“Protams, ka daudziem cilvēkiem, atkarībā no vecuma, dzimuma, veselības sākumstāvokļa, nervu sistēmas,  šīs problēmas un sajūtas  atšķirsies. Te runāšu tikai par savām sajūtām.

Pirmā un pati galvenā problēma – pamatīga nervu sistēmas “sašķobīšanās”. Darbs, man ir diezgan nervozs (esmu ķirurgs) un saistīts ar cilvēkiem. Saskarsme ikdienā man ir gan ar pacientiem, gan kolēģiem, un darbā tas patiešām ļoti traucēja. Turklāt, tas viennozīmīgi nebija vienkārši slikts garastāvoklis dēļ tā, ka nejutos paēdis (Dikāna diēta to neparedz). Tā bija kaut kāda iekšēja pirmshistērijas sajūta, kad viss un viss apkārtējais  tevi tracina, uzbudina, kaitina. Sajūtas bija ļoti nepierastas un svešas man, un arī maniem tuvajiem, mīļajiem līdzcilvēkiem, jo esmu  cilvēks, kuru ikdienā vienmēr raksturo  kā mierīgu un līdzsvarotu.

Otrā problēma – spēcīgi galvas reiboņi, kuri sākumā radās tikai pie noliekšanās un bija salīdzinoši reti, bet pakāpeniski kļuva arvien biežāki pie jebkuras ķermeņa pozas maiņas. Pāris reizes man pat likās ka tūlīt, tūlīt zaudēšu samaņu.

Kas, interesanti – ka šīs sajūtas radās ne jau pašā grūtākajā, pirmajā fāzē  “Uzbrukums “, bet daudz vēlāk. Apmēram 1-1,5 nedēļas vēlāk pēc Diētas otrās fāzes uzsākšanas. Citu problēmu, personiski man, nebija.

Gaidāmās un reālās problēmas, kas varētu rasties ievērojot šo diētu – strauji samazinot ogļhidrātus un taukus (kā arī daudzus citus, organismam svarīgus un nepieciešamus mikroelementus) un palielinot olbaltumvielu uzņemšanu ikdienā:

  • Dažādi nieru funkcionalitātes traucējumi;
  • Dažādi vielmaiņas traucējumi ( pārsvarā ogļhidrātu uzsūkšanās problēmas);
  • Hormonālie traucējumi ( jo ļoti spēcīgi tiek ierobežota tauku uzņemšana, kas ir nepieciešama hormonu ražošanai), to pašu, par kuriem bieži vien tiek spriests sieviešu forumos, kas ietekmē sieviešu menstruālo ciklu), kā arī manis aprakstītās sajūtas, kuras var nodēvēt kā nervu sabrukumu;
  • Dispeptiski traucējumi, kas saistīti ar ēšana režīma maiņu (pārsvarā aizcietējumi, kuru rezultātā pie manis parasti griežas pacienti, tai skaitā, Dikāna diētas ievērotāji);

Saprotams, ka augstāk aprakstītās problēmas, kas radušās personīgi man, absolūti pilnīgi ierakstās un papildina  arī manis minēto  sarakstu. Nu, un tad nu, lūk – mēs nonākam pie manas atsauksmes par ātro diētu galvenās “rozīnītes” – ārstu kontroles, kas ļāva man saprast, cik negatīvi, patiesībā Dikāna diēta atsaucās uz manu veselību.

Lai objektīvi  izvērtētu diētas ietekmi uz savu veselību  es veicu dažādus izmeklējumus, kas iekļāva:

  • EKG (elektrokardiogrammu) pirms diētas uzsākšana un pēc 2 posma beigām;
  • Arteriālā spiediena mērīšana vismaz 1x dažās dienās;
  • Klīniskās asins un urīna analīzes pēc pirmā posma un otrā posma beigās;
  • Bioķīmiskie asins analīžu pamatrādītāji un koagulogammas rādītāji pirmā posma periodā un otrā posma beigās;
  • Varogdziedzera hormonu līmeni otrā posma beigās;

Varu viennozīmīgi pateikt, to, ka visa diētas perioda laikā visi rādītāji, ieskaitot galveno elektrolītu daudzums asinīs, vairogdziezdzera hormoni, sirds – asinsvadu sistēmas rādītāji, EKG, spiediens, cukura līmeni (kas ņemot vērā manus galvas reiboņus un pilnīgu atteikšanos no cukura, mani patiešām izbrīnīja), palika normas robežās. Soctīklos klīst baumas par to, ka diētas laikā, daudzo olu lietošanas dēļ paaugstinās holesterīna līmenis. ”Klukstēt” kā vistai beigās  man patiešām gribējās…:) , bet, lai cik tas nebūtu dīvaini, holesterīna līmenis palika normas robežās.

Vai Dikāna diēta ir kaitīga?

Vai tievēšanas laikā  ievēroju visus  Dikāna diētas nosacījumus?

Manā skatījumā, kā jau visi noteikumi, arī Dikāna diētas noteikumi  ir pārāk stingri un tā ir pārpilna ar ierobežojumiem, turklāt tiem piemīt  vairāk rituāls raksturs, nevis tie reāli palīdz svara samazināšanas procesā.

Man, piemēram, nebija skaidra ažiotāža ap “pareizo” sinepju, sojas mērces, vanilīna u.tml meklēšanu, jo tie redziet,  nesatur cukuru, vēl, jo vairāk tādēļ, ka tas ietilpst šo produktu ražošanas klasiskajās receptūrās, un tā daudzums šajos produktos ir tik minimāls, ka nav vērts “skaldīt matus”.  Nav saprotams, kādēļ viņš uzstāj, ka der tikai konkrēta  Sanktpēterburgas ražotāja auzu klijas , kuras ir samērā grūti atrast veikalos  un neder citu graudaugu klijas? Es gan atradu, kur pārdodas šī “eksotika”. Bet cena, tām, piedodiet ir kosmiska… Bet tā kā šis veikals atrodas no manis netālu, un es tomēr izvēlējos veikt  šo “esperimentu”, centos arī pieturēties pie konkrētajām klijām.

“Uzbrukuma” fāze  pagāja bez “pārkāpumiem”, bet “Pārmaiņu” fāzes periodā mana pacietība nedaudz sašķobījās. Pirmkārt, 1reizi 1-2 nedēļās es piedalījos dažādos saviesīgos pasākumos. Lietoju tikai stipros dzērienus (degvīns, konjaks), centos uzkost tikai piemērotus ēdienus: grilēti dārzeņi, vistas šašliks, teļa aknas, sālīti gurķi, utt. Tāpat regulāri pārkāpu noteikumus arī tad, kad biju ārpus mājas: “Olbaltumu” dienās es ēdu gaļu ar dārzeņiem.

Vēl viens strīdīgs moments, ko es delikāti “apgāju”. Fiziskā slodze. Speciāli uz sporta klubu negāju, un ikdienā darbā uz 7. stāvu braucu ar liftu…, jo,  tad, man, manā mīļajā slimnīcā nāktos visu dienu lēkāt pa kāpnēm no 1 uz 7.stāvu. Vienīgais, ko darīju lietas labā:  mājās no darba braucu ar metro, nevis ar auto.

Un tas viss man tomēr netrauceja sasniegt vēlamo rezultātu, turklāt diezgan īsā laikā.

Secinājumi un padomi

Tādā veidā es varu izsecināt, ka Dikāna diēta tomēr “strādā”. Kā jau visas citas diētas ar ierobežojumiem produktu izvēlē vai kaloriju daudzumā (bet bez tā, grozies, kā gribi neiztikt nevienā diētā), tā sev līdzi nes arī pietiekoši daudz  negatīvas blaknes. Bet, kā pierādīja mana personīgā pieredze,  (ļoti iespējams, kļūdaina, jo secinājumi tiek izdarīt tikai pēc manis viena paša novērojumiem un diezgan virspusējas izmeklēšanās pie ārstiem), diēta, ja tai pieiet prātīgi, nopietnus un neatgriezeniskus veselības traucējumus tomēr nerada.

Bet acīmredzami, ir tas, ka šo diētu nedrīkst ievērot cilvēki ar veselu virkni hroniskām saslimšanām: sirds-asinsrites, endokrīnās sistēmas traucējumiem (dabētiķi) , ar redzamiem vielmaiņas traucējumiem, nieru darbības traucējumiem, utt.

Manā skatījumā, diēta nav ideāli sabalansēta, pārāk daudz kategorisku, un tajā pašā laikā nevajadzīgu, ierobežojumu.

Tātad, piefiksējiet… ka te ir iespēja kādam kļūt par miljonāru, pat bez attiecīgas izglītības uztura zinātnē. ..:)

Tagad padomi

Izturēt pirmās divas fāzes un nenorauties iespējams tikai ar aktīvu blakuscilvēku dalību un atbalstu. Pirmkārt, viņiem ir jābūt gataviem tam, ka jūs bieži un bez iemesla būsiet nervozs, viegli aizkaitināms. Otrkārt, ja jums pašam nav laika gatavot, tad tas būs  jāuzņemas kādam citam, kas jums ikdienā ir blakus. Interneta vidē ir milzums daudz recepšu, kas no pavisam “neēdamiem” produktiem ļauj pagatavot dažādus, tīri ciešamus oriģinālo saldumu “atdarinājumus”- keksiņus, biezpienmaizes, desertus, un, kurus var ēst pat “Uzbrukuma” fāzē . Bez šī visa – jebkura, pat visstiprākā motivācija, var pārvērsties pelnos pēc pirmajām 2 nedēļām. Strādājošiem, es iesaku iegādāties plastmasas ēdienu konteinerus/kastītes, kurās ņemt līdzi mājās sagatavoto ēdienu, jo atrast pilsētas ēdnīcās, kafejnīcās, Dikāna diētai piemērotu ēdienu nav reāli.

Iesaku, ļoti uzmanīgi ieviest savā ēdienkartē tos dīvainos produktus, ko iesaka Dikāns, ja vien jūs tos agrāk neesiet jau lietojuši uzturā. Es, piemēram, uzķēros uz linsēklu krekeru “atdarinājumu”. Tā nopriecājos, ka nu tik , varēšu “rīt” krekerus un tievēt….ka uzreiz apēdu vairākus….Izrādās, ka man ir spēcīga alerģija uz linsēklām ar visām no tā izrietošajām sekām… Lai gan tā rezultātā zaudēju arī kādu kg…:) (paši saprotiet, par ko runāju…)

No sirds iesaku, sākot uzturā pastiprināti  lietot klijas, pietiekoši daudz uzņemt arī šķidrumu!!! Pašam ar to nebija problēmu, bet sakarā ar sava darba specifiku pietiekoši daudz dzirdēju arī no saviem kolēģiem – proktologiem, gastroenterologiem par gadījumiem, kad uz slimnīcu ar kapitāliem aizcietējumiem ir atvesti vairāki Dikāna diētas “upuri” un viņi kļūst par viņu pacientiem vismaz dažus turpmākos mēnešus…

Vēl klāt visam, viennozīmīgi  iesaku diētas laikā lietot multivitamīnus.

Par atkāpēm diētas laikā: es neko neieteikšu, pašiem tas jājūt. Savas atkāpes es jau aprakstīju – tas ir individuālo eksperimentu lauciņš.

Un pašās beigās pats galvenais: nepaļaujieties tikai uz draugu ieteikumiem, uz Dikāna kunga ieteikumiem, noteikumiem un norādījumiem: ja jūtiet, ka veselība ir sašķobījusies, “leciet” nost no dietas un noteikti griezieties pie ārsta.

(raksta beigas)

Avoti:
Dukan diet inventor faces censure, source
French diet guru Pierre Dukan faces ethics hearing, source
British Dietetic Association (BDA): Worst Diets to Avoid, source
Dukan Diet Review, source

__________________________________________________________________

Un beigās, tā kā manas darba un mana mīļotā sporta specifikas dēļ “tievēšana” pēdējo 12 gadu laikā ir mans “jājamzirdziņš”  (kuru laikā ir izmēģinātas daudzas metodes) manis pašas secinājumi, ieteikumi:

Mans skatījums uz  šo visu: viennozīmīgi visos punktos varu piekrist ķirurga kungam. Es arī šajā diētā saredzu tos muļķīgos, drastiskos ierobežojumus un nesaprotu tos. Arī es tam visam esmu izgājusi cauri, gan nedaudz citādi – bet ļoti līdzīgi, kad tievējot un gatavojoties savām pirmajām fitnesa sacensībām pēc vairāku “pro spečuku” ieteikumiem ēdu tikai gumijoto – vārīto bezsāls vistas fileju ar saujiņu rīsu, pa starpām uzkožot gurķus ar salātlapām un uzdzerot proteīna kokteili, un tajā pašā laikā sapņojot par sulīgām, mīkstām kotletēm, aromātiskiem sacepumiem, gardiem saldiem keksiem un kūkām. Nu, reāli “jumts brauca”. Galva reiba,”besis” nāca kā nelabais virsū. Un rezultātā: pēc pirmajām sacensībām: es nedēļas  laikā atguvu 9 kg!!! Tagad jau sen tā nav.Protams, pēc sacensībām atgriežas nomestie kg, bet pakāpeniski. Mēs taču visi zinām: ka, jo vairāk, mums kaut ko liegs, jo vairāk mēs to gribam un agri vai vēlu norausimies.
Mana pārbaudīta metode ir ciklēšana (nedaudz sev pakārtota) un tā reāli strādā. Nedēļas pirmās 4 dienas es ēdu ar nedaudz samazinātu kcal daudzumu , tās samazinot uz OH rēķina (apmēram 2-3 gr uz vienu kg masas), un tauku rēķina (~0,8 gr uz 1kg),  5 -6 dienā es ēdu to, ko gribas visvairāk, piemēram, 4-o daļu Cielaviņas, šokolādi Milka…:) , 7 dienā, samazinu OH uz minimumu: 1 gr uz vienu kg masas. Pirmdien atkal atgriežos pie 2-3 gr OH uz 1kg masas. Jā, un kcal skaitīšana arī efektīvi darbojas. Turklāt, uz šodienu ir tik daudz visādu aplikāciju, kas to palīdz darīt.

Tādējādi mans novēlējums: neesiet nevienas diētas “burta kalpi”, ieklausieties sevī, neliedziet sev neko, izvērtējiet savu ēdienkarti un pacentieties sabalansēt to (neizslēdzot neko). Vienkārši atmetiet lielāko ļaunumu no iespējamiem. Piemēram,  man garšo saldumi: gan bulciņas gan šokolādes. Bet esmu pilnībā atteikusies no bulkām, kūkām (aizstājot tās ar savām veselīgi ceptajām), bet vismaz 1x nedēļā apēdu kādu šokolādi. Atrodiet “kaitīgo”produktu aizstājējus: krējumu ar dabīgo jogurtu: cūkgaļu – ar vistas/liellopa gaļu. Vairāk gatavojiet mājās, pusdienas ņemiet līdzi kastītēs, nevis ēdiet vietējās kafe.  Maizi  es izvēlos tikai pilngraudu (agrāk negaršoja, bet tagad pat nevaru iedomāties ēst baltmaizi): nedzeru sulas pakās, bet ēdu augļus un dzeru spiestās sulas, nelietoju majonēzi, bet gatavoju to pati: no dabīgā jogurta un sinepēm, utt. Un ticiet, jau ar to visu – būs gana daudz, lai zaudētu kādu savu lieko kg.
Un atcerieties galveno – ja Jūs paši netiekat galā, rakstiet man, un kopā mēs to paveiksim!

Ar mīlestību – Ineta

.