Piparkūku – apelsīnu torte
Kādam man tuvam cilvēciņam tapa brīnumgarda kūka, kas, manuprāt, lieliski noderētu arī Ziemassvētkos. Un kā vienmēr tā ir piemērota arī tiem, kas uzmana svaru, vai cenšas to samazināt.
Sastāvdaļas
Pamatnei (24 cm)
200 gr valrieksti
200 gr melnās plūmes
200 gr dateles
1 kārtai
1 litrs vājpiena kefīrs
200 gr piparkūkas
~30 gr piparkūkas (maliņām)
40 gr želatīns
Piparkūku garšviela
saldinātājs
2 kārtai
4 lieli apelsīni
20 gr želatīns
Pagatavošana
1.Dateles aplej ar karstu ūdeni un izmērcē minūtes 10-15. Nolej šķidrumu un kopā ar plūmēm un valriekstiem sablendē viendabīgā, lipīgā masā, kuru liek un pieblietē pamatnes apakšā. Formas apakšā un gar malām liek cepamo papīru.
2. Piparkūkas vispirms salauza mazos gabaliņos un, tad sasmalcina (ieliek maisiņā, pa virsu dvieli un ar mīklas rulli sadauza smalkāk. Es gribēju, lai paliek arī lielāki gabaliņi, tādēļ nesmalcināju virtuves kombainā.
3. Aplej 40 gr želatīna ar aukstu ūdeni un uzbriedina.
4. Vājpiena kefīram pievieno sasmalcinātās piparkūkas. Es pievienoju arī papildus saldinātāju (no www.lowcarb.lv).
5. Uzbriedināto želatīnu izšķīdina karsta ūdens peldē un pievieno kefīra-piparkūku masai. Masu lej uz pamatnes un liek ledusskapī sastingt.
6. No apelsīniem izspiež sulu (sanāca 500 gr), izkasīju arī biezumus un liek katliņā visu uzvāra. Nokāš. Ja nepieciešams, pievieno ūdeni, līdz kopējā apelsīnu sulas -ūdens masa ir 500 gr. Atdzesē.
7. Nelielā apelsīnu sulas daudzumā uzbriedina 20 gr želatīna (varbūt cita ražotāja želatīnu var likt arī mazāk, bet man bija Twin ražojums un es tam īsti neuzticos, tādēļ pieliku vairāk, un tik tā vien bija).
8. Uzbiedušo želatīnu izšķīdina karstā ūdens peldē un pievieno apelsīnu sulai.Uzmanīgi uzlej kefīra – iparkūku kārtai un liek atkal ledusskapī.
9. Sastingušu dekorē pēc patikas. Es maliņa apbārstīju ar sasmalcinātām piparkūkām. Pa virsu dekoratīvās zelta/sudraba bumbiņas.
Uzturvērtība 100 gr
OB = 5,9 gr
OH = 21,8 gr
T= 6,6 gr
Kcal = 171
Lai labi garšo!
Atbildēt